După exploziile de la Nord Stream, Italia sporește securitatea gazoductelor sale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cu așa ceva nu se glumește
Cu așa ceva nu se glumește
Guvernul demisionar al Italiei a intensificat supravegherea și controalele navale asupra conductelor care transportă gaze naturale către Italia din sud și est, informează agenția Reuters citând doi oficiali de rang înalt.

Măsura vine ca urmare a descoperirii a patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în Marea Baltică în această săptămână. Rușii și occidentalii se acuză reciproc de posibile "acțiuni deliberate". Incidentul a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca sabotajul să vizeze infrastructura energetică europeană.

Potrivit celor doi oficiali, Italia a plasat sub supraveghere sporită gazoductul TransMed din Algeria până în Sicilia, gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), care pornește din Azerbaidjan până în Puglia și conexiunea GreenStream dintre Libia și Sicilia.

Roma a ridicat, de asemenea, nivelul de alertă în ceea ce privește gazoductul Trans Austria Gas (TAG), care transportă combustibil din țările nordice către nord-estul Italiei.

Pentru a compensa scăderea livrărilor de gaz rusesc, care în mod normal reprezintă 40% din totalul importurilor țării, Italia și-a majorat în ultimele luni importurile de gaz din Algeria și din țările nordice.

Sute de kilograme de TNT

Între timp, Suedia și Danemarca au anunțat, într-un raport comun că, la originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică se află explozii submarine echivalând cu "sute de kilograme" de TNT (trinitrotoluen).

"Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme", indică cele două ţări scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care se reuneşte vineri, la New York, la cererea Rusiei.

"Toate informaţiile disponibile arată că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat", apreciază Suedia şi Danemarca într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, fără a indica un eventual responsabil. Sursa şi autorul exploziilor rămân necunoscute, Washingtonul şi Moscova declinându-şi ambele orice fel de responsabilitate, notează AFP.

Navigație interzisă 

Scurgerile au fost descoperite luni în apele internaţionale la est de insula daneză Bornholm. Două se situează în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celelalte două în cele ale Danemarcei.

Pe fondul conflictului în Ucraina şi al tensiunilor între Rusia şi ţările occidentale, daunele provocate gazoductelor- instalaţii strategice între Rusia şi Germania - sunt la originea unor impresionante efervescenţe ale apelor la suprafaţă, cu diametre de la 200 la 900 de metri.

Navigaţia în aceste zone, precum şi survolarea lor sunt interzise. Potrivit documentului danezo-suedez, cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să se oprească duminică. Data la care s-ar putea opri scurgerile din Nord Stream 2 rămâne incertă.

Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a indicat într-un comunicat joi seara că ar putea "începe să evalueze daunele provocate gazoductelor când va primi autorizaţiile oficiale necesare", adică "atunci când presiunea în gazoducte se va fi stabilizat, iar scurgerea de gaze va fi încetat".

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel