După exploziile de la Nord Stream, Italia sporește securitatea gazoductelor sale
Autor: Simona Haiduc | 30 sep 2022, 16:54
Cu așa ceva nu se glumește
Cu așa ceva nu se glumește
Guvernul demisionar al Italiei a intensificat supravegherea și controalele navale asupra conductelor care transportă gaze naturale către Italia din sud și est, informează agenția Reuters citând doi oficiali de rang înalt.

Măsura vine ca urmare a descoperirii a patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în Marea Baltică în această săptămână. Rușii și occidentalii se acuză reciproc de posibile "acțiuni deliberate". Incidentul a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca sabotajul să vizeze infrastructura energetică europeană.

Potrivit celor doi oficiali, Italia a plasat sub supraveghere sporită gazoductul TransMed din Algeria până în Sicilia, gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), care pornește din Azerbaidjan până în Puglia și conexiunea GreenStream dintre Libia și Sicilia.

Roma a ridicat, de asemenea, nivelul de alertă în ceea ce privește gazoductul Trans Austria Gas (TAG), care transportă combustibil din țările nordice către nord-estul Italiei.

Pentru a compensa scăderea livrărilor de gaz rusesc, care în mod normal reprezintă 40% din totalul importurilor țării, Italia și-a majorat în ultimele luni importurile de gaz din Algeria și din țările nordice.

Sute de kilograme de TNT

Între timp, Suedia și Danemarca au anunțat, într-un raport comun că, la originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică se află explozii submarine echivalând cu "sute de kilograme" de TNT (trinitrotoluen).

"Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme", indică cele două ţări scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care se reuneşte vineri, la New York, la cererea Rusiei.

"Toate informaţiile disponibile arată că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat", apreciază Suedia şi Danemarca într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, fără a indica un eventual responsabil. Sursa şi autorul exploziilor rămân necunoscute, Washingtonul şi Moscova declinându-şi ambele orice fel de responsabilitate, notează AFP.

Navigație interzisă 

Scurgerile au fost descoperite luni în apele internaţionale la est de insula daneză Bornholm. Două se situează în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celelalte două în cele ale Danemarcei.

Pe fondul conflictului în Ucraina şi al tensiunilor între Rusia şi ţările occidentale, daunele provocate gazoductelor- instalaţii strategice între Rusia şi Germania - sunt la originea unor impresionante efervescenţe ale apelor la suprafaţă, cu diametre de la 200 la 900 de metri.

Navigaţia în aceste zone, precum şi survolarea lor sunt interzise. Potrivit documentului danezo-suedez, cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să se oprească duminică. Data la care s-ar putea opri scurgerile din Nord Stream 2 rămâne incertă.

Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a indicat într-un comunicat joi seara că ar putea "începe să evalueze daunele provocate gazoductelor când va primi autorizaţiile oficiale necesare", adică "atunci când presiunea în gazoducte se va fi stabilizat, iar scurgerea de gaze va fi încetat".

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe