COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,25%, mai puţin decât estimau economiştii, în pofida accelerării inflaţiei, un semn că înăsprirea politicii monetare s-ar putea apropia de final, transmite Bloomberg. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din noiembrie 2008 şi a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni.
Economiştii se aşteptau la o creştere cu 100 de puncte de bază a dobânzii, după ce săptămâna trecută Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia, o decizie care va majora probabil şi mai mult preţul energiei. În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.
O campanie agresivă de majorare a dobânzilor nu a reuşit până acum să încetinească accelerarea inflaţiei, dar a început să pună presiune pe unii consumatori. Luna trecută, Guvernul a prezentat un plan de ajutor pentru cei care au credite ipotecare. Rata inflaţiei în Polonia a urcat la 12,3% în aprilie, după ce în martie a accelerat la 10,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii.
Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.
Fără succes, deocamdată
Banca Angliei a majorat, la rândul ei, rata dobânzii la 1%, cel mai ridicat nivel din 2009, în linie cu estimările economiştilor, pentru a contracara majorarea inflaţiei. În martie, preţurile de consum în Marea Britanie au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, ajungând la 7,5%, în timp ce ţinta Băncii Angliei este de 2%. Instituţia a avertizat că în trimestrul patru din 2022 rata inflaţiei ar putea depăşi 10%.
Decizia Băncii Angliei reprezintă a patra majorare consecutivă a dobânzii din decembrie, cea mai rapidă creştere a costului creditului în 25 de ani, în pofida temerilor privind încetinirea economiei. Instituția a menţinut previziunea de creştere a economiei britanice la 3,75% în 2022, dar a înrăutăţit estimarea pentru 2023, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,25% (faţă de un avans de 1,25% prognozat anterior).
Băncile centrale din întreaga lume nu reuşesc să ţină sub control creşterea inflaţiei, pe care anterior au descris-o ca fiind tranzitorie.Miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu o jumătate de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, cea mai mare creştere din 2000, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, se aşteaptă la următoarele două reuniuni la creşteri ale dobânzii de încă 50 de puncte de bază.
Citește și Bursa de la New York s-a prăbușit. Decizia Fed, efect de scurtă durată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...