După FED și Banca Angliei, Banca Centrală a Poloniei majorează dobânda de bază
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Efectul acestor măsuri este, pentru moment, dezamăgitor
Efectul acestor măsuri este, pentru moment, dezamăgitor
În decurs de două zile, trei bănci centrale au majorat dobânda de referință pentru a contracara inflația: Rezerva federală a Statelor Unite a luat o decizie în acest sens miercuri, pentru ca joi ei să i se alinieze Banca Angliei și Banca Centrală a Poloniei. 

Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,25%, mai puţin decât estimau economiştii, în pofida accelerării inflaţiei, un semn că înăsprirea politicii monetare s-ar putea apropia de final, transmite Bloomberg. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din noiembrie 2008 şi a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni.

Economiştii se aşteptau la o creştere cu 100 de puncte de bază a dobânzii, după ce săptămâna trecută Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia, o decizie care va majora probabil şi mai mult preţul energiei. În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

O campanie agresivă de majorare a dobânzilor nu a reuşit până acum să încetinească accelerarea inflaţiei, dar a început să pună presiune pe unii consumatori. Luna trecută, Guvernul a prezentat un plan de ajutor pentru cei care au credite ipotecare. Rata inflaţiei în Polonia a urcat la 12,3% în aprilie, după ce în martie a accelerat la 10,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum. 

Fără succes, deocamdată

Banca Angliei a majorat, la rândul ei, rata dobânzii la 1%, cel mai ridicat nivel din 2009, în linie cu estimările economiştilor, pentru a contracara majorarea inflaţiei. În martie, preţurile de consum în Marea Britanie au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, ajungând la 7,5%, în timp ce ţinta Băncii Angliei este de 2%. Instituţia a avertizat că în trimestrul patru din 2022 rata inflaţiei ar putea depăşi 10%.

Decizia Băncii Angliei reprezintă a patra majorare consecutivă a dobânzii din decembrie, cea mai rapidă creştere a costului creditului în 25 de ani, în pofida temerilor privind încetinirea economiei. Instituția a menţinut previziunea de creştere a economiei britanice la 3,75% în 2022, dar a înrăutăţit estimarea pentru 2023, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,25% (faţă de un avans de 1,25% prognozat anterior). 

Băncile centrale din întreaga lume nu reuşesc să ţină sub control creşterea inflaţiei, pe care anterior au descris-o ca fiind tranzitorie.Miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu o jumătate de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, cea mai mare creştere din 2000, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, se aşteaptă la următoarele două reuniuni la creşteri ale dobânzii de încă 50 de puncte de bază.

Citește și Bursa de la New York s-a prăbușit. Decizia Fed, efect de scurtă durată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel