După refuzul de a participa la EPPO, Ungaria înfiinţează o autoritate pentru a împiedica utilizarea incorectă a fondurilor UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul ungar a prezentat un al doilea pachet de legi menit să contribuie la împiedicarea utilizării incorecte a fondurilor europene, informează sâmbătă MTI şi dpa.

În esenţă, noul pachet legislativ include înfiinţarea unei autorităţi de integritate independente, care ar urma să ''prevină, detecteze şi corecteze ilegalităţile şi neregulile referitoare la implementarea fondurilor UE'', indică propunerea publicată vineri seară. În plus, autoritatea respectivă va fi obligată să raporteze cazurile de fraudă şi corupţie către Biroul procurorului public european (EPPO).

Ungaria refuză să participe la EPPO, care a început să funcţioneze în iunie 2021. Guvernul de la Budapesta se află sub presiune după ce Comisia Europeană a ameninţat cu reţinerea a 7,5 miliarde euro reprezentând plăţi, din cauza unor presupuse fapte de corupţie şi încălcări ale statului de drept în Ungaria.

Executivul UE a criticat de mult timp corupţia generalizată din Ungaria şi i-a acordat acesteia două luni pentru a remedia situaţia. Anterior în această săptămână, Ungaria a propus un prim pachet legislativ pentru a înlătura temerile UE referitoare la corupţie.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de procurorul român Laura Codruţa Kovesi. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE - Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda - au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie. 

 

MAE: România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între CE şi Ungaria

 

România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între Comisia Europeană şi Ungaria, se arată într-un răspuns al MAE la solicitarea AGERPRES, privind faptul că Executivul comunitar a propus statelor membre să suspende finanţările europene pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea aplicării unor reforme.

"Propunerea avansată recent de către Comisia Europeană se bazează pe prevederile Regulamentului european privind instituirea unei condiţionalităţi orizontale pentru protecţia bugetului Uniunii, adoptat la nivel UE în 2020, ca parte a acordului privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. În contextul negocierilor pe marginea acestui regulament, România a susţinut instituirea unui mecanism care să asigure, de o manieră proporţională şi echilibrată, protecţia bugetului UE, respectiv asigurarea principiului transparenţei cheltuielilor publice şi a folosirii eficiente a fondurilor", precizează Ministerul de Externe.

În acelaşi timp, arată sursa citată, "România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între Comisia Europeană şi Ungaria care să conducă la degajarea de soluţii în sensul consolidării unităţii la nivel european".

"Această abordare a României, bazată pe încurajarea dialogului direct şi constructiv, a fost, de altfel, reiterată recent şi de preşedintele României", punctează MAE.

Referitor la recenta reuniune a Consiliului Afaceri Generale, care a avut loc la Bruxelles, marţi, aceasta "a inclus pe agendă cea de-a treia discuţie orizontală privind statul de drept, în baza raportului publicat de către Comisia Europeană în iulie 2022".

"Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reiterat sprijinul României pentru acest exerciţiu şi a subliniat importanţa schimburilor de experienţă şi bune practici între statele membre. Pe fondul introducerii de recomandări specifice de ţară în raportul Comisiei Europene, secretarul de stat român a evidenţiat că această iniţiativă de consolidare a mecanismului reprezintă un pas înainte pentru evitarea duplicării cu alte mecanisme şi instrumente similare", mai informează MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel