e-Facturare: Au început testele în relația firmelor cu statul
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este un prim pas
Este un prim pas
Miercuri au început testele pentru programul-pilot privind facturarea electronică, după ce Ministerul Finanțelor (MF) a publicat, în ajun, documentația tehnică necesară, urmând ca acesta să devină funcțional de la 1 octombrie 2021.

În această primă fază, facturarea electronică este folosită numai în relația companiilor cu autoritățile și instituțiile publice (pentru achiziții publice), urmând ca sistemul să fie extins ulterior și la relația dintre operatorii economici.

MF a publicat documentația tehnică premergătoare testării și operaționalizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Așa cum reiese din prezentarea făcută recent de Fisc, programul-pilot de facturare electronică permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de firme în relația cu instituțiile publice, însă acest lucru se face numai pentru domeniul achizițiilor publice. Mai precis, este vorba de implementarea efectivă, în sfârșit, a unei legi din 2020 despre care a scris redacția noastră.

Ulterior, sistemul e-Facturare va fi extins astfel încât să vizeze toate companiile din România, adică în relația dintre firme. „Menționăm că programul-pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația business to government va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația business to business”, mai scrie în prezentarea Fiscului. Este posibil ca dezvoltarea de la finalul anului, menționată de premier săptămâna trecută, să vizeze exact acest pas.

Citește și Florin Cîțu anunță programul pilot de facturare electronică

Rreprezentanții Ministerului Finanțelor au anunțat că, în acest an, vom avea operațional cel puțin sistemul-pilot de facturare electronică. Acesta este unul dintre proiectele majore pentru digitalizarea activității Fiscului, pe lângă conectarea caselor de marcat la sistemul de monitorizare și implementarea fișierului SAF-T.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel