E suficient gaz în depozitele UE? Oficialii spun că da, însă vin cu precizări. Ce idei ar putea fi aplicate de la anul
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Gazele nu vor mai fi probabil niciodată ieftine
Gazele nu vor mai fi probabil niciodată ieftine
Țările Uniunii Europene au suficient gaz depozitat pentru a putea trece iarna, dar creșterea prețurilor arată necesitatea unei tranziții cât mai rapide la surse regenerabile, dar și privind reformarea pieței gazelor din UE, a declarat comisarul european pentru energie Kadri Simson.

"Rezervele de gaz din depozitele subterane depășesc 75% în Europa. Acest nivel este mai mic decât media ultimilor zece ani, dar este suficient pentru a acoperi nevoile sezonului de iarnă", a declarat Simson pentru Parlamentul European.

Vorbind într-o dezbatere privind creșterea prețurilor la gaz, care afectează cetățenii cei mai săraci din UE și care are impact asupra deciziilor de investiții și încetinește redresarea economică, Simson a declarat că va prezenta în curând un plan de revizuire a pieței gazului.

 

Propunerea Spaniei

"Până la sfârșitul anului, voi propune o reformă a pieței gazului și voi examina în acest context problemele legate de stocare și securitatea aprovizionării", a spus ea.

Una dintre idei, propusă de Spania, este ca UE să cumpere gaz în comun pentru a profita de puterea pieței sale unice de 450 de milioane de consumatori și pentru a crea o rezervă strategică de gaze din UE. Simson a spus că achiziția și depozitarea în comun merită analizate.

Comisarul european pentru energie a menționat că politica UE pe termen lung rămâne creșterea producției din surse regenerabile

Totuși, Simons a specificat că, pe termen scurt, guvernele UE ar putea oferi sprijin direcționat consumatorilor prin plăți directe către cei mai expuși riscului de sărăcie energetică, reducerea impozitelor pe energie și schimbarea tarifelor la impozitarea generală.

Pentru a ajuta cetățenii, guvernele ar putea folosi o parte din banii din vânzarea certificatelor de carbon în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor, a spus ea. În același timp, autoritățile de concurență trebuie să reducă speculațiile de pe piețele de energie, a adăugat ea.

Comisia va prezenta săptămâna viitoare o listă de măsuri în conformitate cu legislația UE.

Prețul petrolului ajunge la 100 de dolari/baril? Un membru OPEC nu vrea să ajungem acolo

"Europa trebuie să răspundă prin acțiuni coordonate rapide la nivelul statelor membre, prin valorificarea puterii pieței sale unice și prin sporirea pregătirii sale pentru viitoarea criză", a spus Simson. „Trebuie să răspundem împreună”.

"Trebuie, de asemenea, să rămânem conștienți de importanța geopoliticii energiei și să dezvoltăm o abordare mai strategică a politicii energetice externe", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel