Economia Arabiei Saudite a afișat o creștere spectaculoasă
Autor: Simona Haiduc | 31 iul 2022, 21:22
Și totul din cauza petrolului
Și totul din cauza petrolului
Economia Arabiei Saudite a crescut cu 11,8% în al doilea trimestru din 2022, înregistrând cea mai rapidă rată de creștere din 2011 încoace, transmite Bloomberg. Motivul pentru această revenire a fost prețul ridicat al petrolului.

Potrivit estimărilor preliminare ale Biroului General de Statistică din Arabia Saudită, produsul intern brut non-petrolier a crescut cu 5,4%, în timp ce economia petrolieră a avansaat cu 23,1% față de 2021.

Creșterea record a PIB-ului a fost determinată de creșterea prețurilor la energie pe fondul conflictului armat din Ucraina, care a schimbat modelele de comerț, producție și consum la nivel mondial. Prețul petrolului a crescut cu peste 40% de la începutul anului și a urcat și mai mult după 24 februarie.

Ministrul saudit de finanțe, Mohammed Al-Jadan, se așteaptă ca PIB-ul petrolier să crească cu 19% în acest an. Ministrul și-a împărtășit previziunile în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, în mai 2022.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud, a declarat la 16 iulie că țara este pregătită să crească producția de petrol la 13 milioane de barili pe zi. În prezent, regatul produce zilnic 10 milioane de barili de combustibil.

Citește și Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile orașului futurist NEOM

Oraşul futurist NEOM din Arabia Saudită va avea o lungime 170 de kilometri şi va găzdui doi zgârie-nori acoperiţi cu oglinzi, potrivit noilor planuri dezvăluite de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, care nu au îndepărtat însă dubiile legate de fezabilitatea economică şi de mediu a acestui proiect, informează AFP.

Denumite "The Line", cei doi imenşi zgârie-nori cu o înălţime de 500 de metri vor forma centrul acestui oraş de pe ţărmul Mării Roşii, un proiect-far de mai multe sute de miliarde de dolari promovat de Mohammad bin Salman, conducătorul de facto al regatului, care încearcă să diversifice economia acestei ţări bogate în petrol.

Cu taxiurile sale zburătoare şi roboţii lui domestici, oraşul NEOM a făcut să se vorbească foarte mult despre el în presa internaţională după primul anunţ din 2017, chiar dacă mai mulţi arhitecţi şi economişti au pus sub semnul întrebării fezabilitatea proiectului.

Iniţial, NEOM a fost prezentat ca un fel de "Silicon Valley" regional, un centru al biotehnologiei şi internetului, întins pe o suprafaţă de 26.500 de kilometri pătraţi.

În timpul prezentării de luni seară a turnurilor "The Line", prinţul saudit a dezvăluit însă o viziune încă şi mai ambiţioasă, descriind un oraş utopic fără automobile şi considerat "cel mai bun de locuit de pe întreaga planetă".

Ideea este de a regândi viaţa urbană pe o suprafaţă de doar 34 de kilometri pătraţi pentru a răspunde "crizelor de spaţii locuibile şi de mediu", a adăugat prinţul saudit, generând încă o dată anumite păreri sceptice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe