Economia Chinei se duce de-a dura! E criză? DRASTICĂ revizuire a previziunilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China reduce drastic viteza
China reduce drastic viteza
Confuzie în jurul Evergrande, închiderea uzinelor pentru reducerea emisiilor de carbon ... China trebuie să ”lupte” pe mai multe fronturi, care îi vor încetini creșterea economică. Marile bănci de investiții își revizuiesc prognozele, la Bursă domnește îngrijorarea.

Este una dintre cele mai mari preocupări a lumii financiare. China, pilonul marilor economii ale economiei mondiale, nu mai poate face față provocărilor? Eventuala prăbușire a gigantului imobiliar Evergrande, pentru care intrarea în incapacitate de plată pare un scenariu inevitabil, va antrena o undă de șoc în toată țara, afectând creșterea prognozată pentru 2021?

„Acțiunile Evergrande se tranzacționează deja la niveluri de parcă ar fi intrat deja în incapacitate de plată”, au comentat Christina Bastin și Warren Hyland, manageri de portofoliu la Muzinich & Co. Constatăm, de asemenea, o bifurcație în evoluția valorii dezvoltatorilor imobiliari în funcția de ratingul lor: acțiunile celor cu nota B se vând mai bine decât cele ale companiilor cu calificative BB și BBB. În rest, sectorul bancar pare stabil; chiar și cea mai expusă bancă la Evergrande este bine capitalizată și credem că va putea rezista crizei", au precizat cei doi analiști.

Dar problemele nu se termină aici. Vineri, Ting Lu, economistul-șef al Nomura pentru China, a estimat că „piețele sunt acum atât de uluite de consecințeler din sectorul imobiliar încât ar putea ignora restricțiile fără precedent ale Beijingului în materie de consum și intensitate energetică”. Câteva zile mai târziu, îngrijorările au luat o cu totul altă întorsătură.

Pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, Beijingul nu ezită să-și închidă fabricile. China trebuie să atingă vârful în această zonă până în 2030 și intenționează să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2060, anunța președintele Xi Jinping în septembrie 2020. Această declarație a fost semnalul de demarare a planurilor naționale și a premiselor menite să reducă producția de cărbune și alte procese cu conținut ridicat de carbon. 

Fractura Nord-Sud

China este cea ultima mare putere care și-a anunțat obiectivele climatice. Cu câteva zile mai devreme, Comisia Europeană a declarat că dorește, la rândul său, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990. Scopul este de a pune „ UE pe o cale echilibrată pentru a atinge neutralitatea climei până în 2050 ”.

Citește și 

„Noua campanie de mediu va afecta probabil nordul Chinei, unde este concentrată o mare parte din producătorii de oțel, aluminiu și unde sunt tratate alte materii prime”, scrie banca Nomura. Acest lucru va crește probabil fractura dintre provinciile nordice și cele sudice ale țării, un "factor important de diferențiere a încrederii în anii următori".

În 2020, cincisprezece regiuni din jumătatea de nord a Chinei, inclusiv Beijingul și Mongolia Interioară, au reprezentat 63,4% din numărul total al cazurilor de incapacitate de plată, față de 51,5% în 2019. Iar pentru 2021, situația se anunță și mai dramatică în condițiile în care penuria de electricitate îngreunează și mai multe viața economică a țării. În acest context, experții Goldman Sachs și-au revizuit estimările de creștere a economiei Chinei de la 8,2% la 78% pentru anul în curs și la doar 5,5% pentru 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel