Economia de război a Rusiei privează de mână de lucru cruciala industrie petrolieră
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Industria petrolieră și a gazelor naturale a Rusiei a fost crucială pentru finanțarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile necesare pentru a continua să lupte, chiar dacă conflictul se prelungește și în al treilea an.

Însă industria se confruntă cu lipsa forței de muncă, deoarece mobilizarea completă a economiei rusești pentru război exacerbează o criză demografică ce va dura mult timp.

Într-o națiune în care sloganul "Visele devin realitate" al Gazprom rezumă de mult timp aspirațiile profesionale ale multor cetățeni, companiile energetice cu salarii mari se văd acum nevoite să concureze pentru muncitori cu armata rusă și cu producătorii de arme, potrivit analiștilor și recrutorilor care lucrează cu industria. Numai prima de înrolare pentru un soldat care luptă în Ucraina poate fi echivalentă cu aproape un an de salariu pentru un lucrător mediu din domeniul petrolului și gazelor.

Această problemă nu este complet nouă - Rusia se confruntă cu o scădere a populației apte de muncă de aproape două decenii. Prăbușirea ratelor de natalitate din anii 1990 a fost o cauză principală, iar pandemia de Covid a adăugat la această provocare, dar invazia Ucrainei a făcut-o mult mai acută.

Lipsa de personal afectează acum întreprinderile din toate sectoarele economiei, potrivit unor rapoarte recente ale băncii centrale a Rusiei. În timp ce industria petrolului și a gazelor naturale pare să funcționeze fără probleme, ar putea exista un impact pe termen mai lung.

"Lipsa de personal a afectat chiar și industriile bogate", a declarat Alexei Zaharov, președinte al companiei de recrutare online Superjob.ru. "Sectorul de petrol și gaze își poate permite să atragă angajați cu salarii mai mari, dar statul concurează prin oferirea de contracte militare."

Sectorul de petrol și gaze din Rusia duce lipsă de aproximativ 40.000 de angajați în acest an, potrivit estimărilor Kasatkin Consulting, cu sediul la Moscova, fostul centru de cercetare al Deloitte în regiune. Industria a crescut numărul de anunțuri de locuri de muncă online în primul trimestru cu 24% față de anul precedent, căutând nu doar personal calificat, ci și muncitori slab calificați, arată datele principalei platforme rusești de recrutare hh.ru.

"Această industrie are locuri de muncă vacante pentru electricieni, șoferi, mecanici, sudori, mașiniști, muncitori generaliști, manageri de vânzări, ingineri proiectanți, vânzători", a declarat Anna Osipova, șefa departamentului regional de comunicare externă de la hh.ru.

2. -imagine fara descriere- (vladimir-putin_1_27808200.jpg)

Industria de petrol și gaze a fost mult timp unul dintre angajatorii care au plătit cele mai atractive lefuri din Rusia, oferind un salariu care a depășit media națională cu cel puțin două treimi din 2017, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele Serviciului Federal de Statistică. În ianuarie și februarie, salariul nominal lunar în industrie - care include lucrătorii din producția de petrol și gaze, servicii, rafinare, transporturi prin conducte și depozitare - a fost în medie de aproximativ 125.200 de ruble (1.340 de dolari).

Această sumă nu mai concurează cu ceea ce oferă armata rusă soldaților contractați. În plus față de bonusul forfetar de înscriere la nivel național de 195.000 de ruble, fiecare regiune rusă oferă propria plată unică unui nou recrut, care poate ajunge până la 1 milion de ruble.

"Concurența cu salariile din forțele armate și complexul militar industrial a avut cu siguranță un impact", asupra disponibilității forței de muncă pentru industria petrolieră și a gazelor naturale din Rusia, a declarat Dmitri Kasatkin, partener la Kasatkin Consulting, cu sediul la Moscova.

Dacă un muncitor nu vrea să lupte în Ucraina - unde Ministerul britanic al Apărării estimează că peste 450.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de când președintele Vladimir Putin a decis să invadeze în februarie 2022 - există, de asemenea, contracte profitabile disponibile cu producătorii militari. Cererea de tancuri, vehicule blindate și arme a crescut vertiginos, iar fabricile de armament au fost în căutare de muncitori pe o piață a forței de muncă restrânsă.

Anul trecut, corporația de stat de apărare a Rusiei, Rostec, a majorat salariile cu o medie de 17,2%. "Încă avem nevoie de oameni", i-a spus directorul general Serghei Chemezov lui Vladimir Putin în august. "Multe dintre instalațiile noastre au lucrat în weekenduri, în zilele de sărbători legale și noaptea".

Criză demografică

Decizia lui Putin de a mobiliza economia Rusiei pentru război a înrăutățit problema demografică care durează de aproape 30 de ani.

În anii '90, tulburările economice de după destrămarea Uniunii Sovietice au făcut ca ratele de fertilitate să scadă. Între 2007 și sfârșitul anului 2021, populația de vârstă activă a națiunii s-a redus cu 5,8 milioane de persoane, potrivit datelor statistice. Pandemia a exacerbat problema. Din 2020 până în 2022, aproape 750.000 de persoane au murit în Rusia, Covid-19 fiind catalogată drept principala cauză, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică.

3. -imagine fara descriere- (sergei-shoigu_89650600.jpg)

Ponderea angajaților sub 30 de ani pe piața muncii din Rusia a scăzut la 14,9% în 2022, cel mai mic nivel de la începutul anului 1990, potrivit estimărilor firmei de audit și consultanță FinExpertiza.

O altă consecință a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei a fost limitarea fluxului de muncitori din străinătate. Sancțiunile internaționale au slăbit rubla, au stimulat inflația și au complicat transferurile internaționale de bani, făcând Rusia mai puțin atractivă pentru migranții din țările ex-sovietice. Anul trecut, afluxul oficial net de migranți străini în țară a fost de aproape 110.000 de persoane, doar un sfert din nivelul din 2021, ultimul an de statistici înainte de începerea războiului.

Acest nivel de imigrație este doar o picătură în ocean în comparație cu cererea de forță de muncă a Rusiei. La sfârșitul lunii martie, națiunea avea nevoie de 1,86 milioane de muncitori în plus, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică, bazate pe solicitările companiilor către centrele de ocupare a forței de muncă.

Avantajele angajaților

Întrucât doar salariile nu sunt suficiente pentru a atrage o nouă forță de muncă, companiile rusești de petrol și gaze, care își desfășoară adesea operațiunile principale în zone îndepărtate cu climă aspră, au oferit și alte avantaje.

Un lucrător de teren care face ture lunare undeva în Siberia sau în Arctica se poate aștepta la "mese calde de trei ori pe zi" și la controale medicale regulate acoperite de angajator, potrivit anunțurilor de angajare de pe hh.ru. Unii angajatori oferă, de asemenea, stimulente în stil sovietic, cum ar fi "cadouri de Anul Nou pentru copii" și excursii în stațiunile corporative, potrivit anunțurilor recente de pe site.

Pentru a lărgi cercul de potențiali angajați, unele companii au introdus o politică de "adu-ți prietenul și fii plătit", oferind în jur de 50-100 de dolari pentru fiecare nou angajat. Nu este mult după standardele occidentale, dar în Rusia este suficient pentru a cumpăra nivelul minim de hrană necesar pentru o persoană timp de o lună.

Toate aceste avantaje nu sunt totuși suficiente pentru a-i atrage pe cei mai doritori tineri muncitori calificați în industria energetică. Acest lucru forțează companiile să apeleze la lucrători mai în vârstă.

"Industria petrolieră obișnuia să încurajeze oamenii să se pensioneze la timp - Sunteți aproape de vârsta de pensionare? Iată un bonus mare pentru tine și te vom vedea plecat cu onoare, pentru a face loc generației tinere", a declarat Zakharov de la Superjob.ru. Acum, companiile elimină treptat aceste programe și încurajează personalul "să lucreze cât mai mult timp posibil", a spus el.

Industria cheie

De la invazia Ucrainei, sectorul petrolier și al gazelor naturale din Rusia a fost vizat de o serie de sancțiuni internaționale menite din ce în ce mai aspre care să limiteze fluxul de petrodolari. Cu toate acestea, industria a continuat să funcționeze, mai mult sau mai puțin, fără probleme, oferind Moscovei fondurile necesare pentru a continua să trimită soldați pe linia frontului și să cumpere arme pentru a ataca orașele și infrastructura ucrainene.

Anul trecut, ratele de foraj pentru producția de petrol au stabilit un record post-sovietic, în timp ce exporturile de țiței ale Rusiei rămân robuste chiar și în condițiile în care țara face reduceri de producție în parteneriat cu Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol. Producția de gaze naturale a țării își revine după o scădere bruscă în 2022 și 2023, când fluxurile de gazoducte către Europa au fost în mare parte oprite. Guvernul se așteaptă ca exporturile de combustibil prin conducte să își revină cu aproape o cincime în acest an, datorită fluxurilor mai mari către China.

Lipsa forței de muncă ridică semne de întrebare dacă industria de petrol și gaze a Rusiei poate susține această performanță pe termen lung.

"Accesul restricționat la serviciile petroliere occidentale de înaltă tehnologie creează un risc pentru menținerea și creșterea producției și rafinării profitabile de petrol și gaze", a declarat Sofia Mangileva, analist la firma de consultanță Yakov & Partners din Moscova. "Lipsa de personal calificat agravează această provocare, deoarece sarcina acum nu este doar de a opera echipamentele, ci și de a dezvolta propriile tehnologii."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 


pixel