Riscă România suspendarea fondurilor europene? Ce spune ministrul Finanţelor
O eventuală suspendare a...
Balanţa comercială a Uniunii Europene a revenit pe excedent, în trimestrul doi din 2023, după şase trimestre de deficit, în urma scăderii preţurilor la energie, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Datele comerciale recente relevă că în trimestrul doi din 2023 exporturile au scăzut cu 2% şi importurile cu 3,5%, ceea ce a dus la un mic excedent comercial de un miliard de euro. Este o îmbunătăţire semnificativă faţă de un deficit de 155 miliarde de euro înregistrat în trimestrul trei din 2022, cel mai ridicat deficit din 2019.
În trimestrul doi din 2023, scăderea importurilor în afara UE a fost legată de un declin de 15,6% la energie şi de 10,9% la materiile prime, faţă de primele trei luni din 2023.
În privinţa exporturilor, s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele, exceptând utilajele şi vehiculele (creştere de 2,5%). Cel mai semnificativ declin al exporturilor s-a înregistrat la energie (minus 22,5%) şi materii prime (minus 9,3%).
În trimestrul doi din 2023, UE a înregistrat un excedent comercial de 15,6 miliarde de euro la alimente, băuturi şi tutun şi de 48,5 miliarde de euro la produse chimice.
De asemenea, în perioada aprilie-iunie 2023, s-a înregistrat un excedent comercial de 52,4 miliarde de euro la utilaje şi vehicule, a treia creştere trimestrială consecutivă.
La energie, balanţa comercială a Uniunii Europene s-a îmbunătăţit, de la un deficit de 115,3 miliarde de euro în primele trei luni din 2023, la un deficit de 100 miliarde de euro în trimestrul doi din 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...