Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Banca centrală germană anticipează acum o creștere a PIB-ului de 1,9% în acest an, față de prognoza anterioară de peste 4%.
Bundesbank este în cumpănă. Banca centrală a Germaniei a revizuit drastic în scădere previziunile sale de creștere a economiei germane. În prezent, se așteaptă ca PIB-ul să afișeze un progres de 1,9% în acest an, cu mult sub prognoza sa de creștere de 4,2% pentru sfârșitul anului 2021. "Redresarea economică din Germania ar trebui, prin urmare, să continue, dar într-un ritm mult mai lent decât se aștepta în decembrie anul trecut", a notat Bundesbank într-un comunicat.
Invocând o incertitudine "excepțional de mare" din cauza războiului din Ucraina, Bundesbank își reduce, de asemenea, prognoza pentru 2023. Este vizată o creștere de 2,4% anul viitor (față de 3,2% preconizat anterior), înainte de o nouă încetinire în 2024, cu o creștere a PIB-ului de 1,8%.
"Scenariul de bază al proiecțiilor se bazează pe ipoteza că războiul [din Ucraina] și consecințele sale nu se vor intensifica în continuare", avertizează instituția germană. Dacă situația se înrăutățește, de exemplu prin întreruperea livrărilor de energie rusească, "activitatea economică ar putea scădea brusc în 2023", adaugă acesta.
Inflație mai mare decât în 1980
Bundesbank este deosebit de îngrijorată de inflația galopantă din țară. În luna mai, prețurile de consum au crescut cu 7,9% în ritm anual, potrivit institutului național de statistică Destatis. Pentru întregul an, potrivit băncii centrale, se așteaptă în continuare o creștere de 7,1%, cu mult peste cea de 3,6% din decembrie. În 2023, se așteaptă ca inflația să fie de 4,5%, în creștere de la 2,2%.
"Inflația din acest an va fi chiar mai mare decât la începutul anilor 1980", a deplâns Joachim Nagel, președintele Bundesbank. "Presiunile asupra prețurilor chiar s-au intensificat în ultima vreme, ceea ce nu este pe deplin reflectat în proiecțiile actuale", a spus el. "Dacă presupunem că această evoluție continuă, rata medie anuală a inflației pentru 2022 ar putea depăși cu mult 7%", a avertizat el.
În acest context, IG Metall, cea mai mare confederaţie sindicală germană, va cere o creştere a salariilor de cel puţin 7% la viitoare rundă de negocieri salariale, a anunţat publicaţia germană Sueddeutsche. "Avem nevoie de o creştere robustă a salariilor", a afirmat şeful IG Metall, Joerg Hofmann.
Cum a fost calculată această creștere
Conform formulei acceptate de calcul al salariului, Hofmann a combinat ţinta de inflaţie de 2% a BCE cu o creştere de 1,1 a productivităţii în ultimii doi ani, ajungând la o majorare de peste 6%. "Pe lângă asta, o componentă de redistribuire este necesară deoarece companiile fac profituri ridicate", a declarat şeful IG Metall pentru Sueddeutsche.
Împreună, se ajunge la o majorare de 7% sau mai mult, iar viitoare rundă de negocieri salariale acoperă o perioadă de doi ani, a adăugat Hofmann. Publicaţia germană a informat că în 20 iunie IG Metall va prezenta oficial solicitările sale în domeniul salarizării. Hofmann a dat asigurări că solicitările sindicatului nu vor declanşa o spirală salarii-preţuri. "Vedeţi că luăm în calcul ţinta de inflaţie de 2% a BCE ca unitate de referinţă, şi nu rata actuală a inflaţiei, de aproape 8%", a declarat şeful IG Metall.
Conform datelor Oficiului federal de statistică (Destatis), salariile reale din Germania, raportate la inflaţie, au scăzut anul trecut cu 0,1%. Câştigurile salariale brute lunare, inclusiv plăţile speciale, au crescut cu aproape 3,1% în 2021, dar nu au ţinut pasul cu inflaţia, care s-a majorat cu 3,1%.
Citește și Scandal URIAȘ! Norvegia returnează elicopterele NH90 și vrea banii înapoi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...