Economia Germaniei nu a mai văzut așa ceva din 2009

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Insolvență / FOTO: Freepik
Insolvență / FOTO: Freepik
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene nu se simte deloc bine.

Numărul companiilor germane care au intrat în insolvență în ultimul trimestru al anului 2024 a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Datele publicate de Institutul pentru cercetări economice din Halle (IWH) relevă dificultățile majore cu care se confruntă cea mai mare economie europeană.

Record negativ: peste 4.200 de firme afectate

În ultimele trei luni ale anului trecut, 4.215 companii din Germania au declarat insolvența, ceea ce a afectat aproape 38.000 de locuri de muncă. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat din perioada crizei financiare globale din 2009. Comparativ cu același trimestru din 2023, numărul insolvențelor a crescut cu 36%, potrivit datelor furnizate de IWH.

Deși situația economică actuală și creșterea costurilor energiei și salariilor au jucat un rol important, aceste factori nu sunt singura cauză a evoluției negative, subliniază institutul.

Efectele dobânzilor și subvențiilor retrase

„Anii în care s-au înregistrat dobânzi extrem de scăzute au prevenit falimentele, iar în timpul pandemiei insolvențele au fost evitate datorită subvențiilor, cum ar fi beneficiile pentru programul scurt de lucru,” a explicat Steffen Mueller, director în cadrul IWH.

Începând din 2022, eliminarea subvențiilor și majorarea dobânzilor au dus la o creștere semnificativă a numărului de insolvențe.

Cele mai afectate sectoare

Pe sectoare de activitate, cel mai semnificativ avans al insolvențelor a fost înregistrat în domeniul serviciilor, cu o creștere anuală de 47%, urmat de industrie, cu o creștere de 32%. Această tendință reflectă vulnerabilitățile structurale din economia germană.

Perspective sumbre pentru economia germană

Analiștii avertizează că industria Germaniei, motorul tradițional al economiei europene, se confruntă cu multiple provocări. Printre acestea se numără slăbiciunea cererii globale, dificultățile structurale interne și incertitudinile politice atât la nivel național, cât și internațional.

Conform estimărilor, economia germană va înregistra o contracție pentru al doilea an consecutiv în 2024, rămânând sub media performanței Uniunii Europene încă din 2021.

Această tendință subliniază nevoia urgentă de reforme structurale și adaptări economice pentru a răspunde noilor realități globale și interne. În lipsa unor măsuri decisive, economia germană riscă să își piardă statutul de lider al zonei euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik

pixel