Economia israeliană, la ora militarizării

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Soldat israelian / FOTO: Ministerul Apărării al Israelului
Soldat israelian / FOTO: Ministerul Apărării al Israelului
După mai mult de paisprezece luni de război, economia israeliană se militarizează pentru a reduce dependența armatei israeliene (Tsahal) de Statele Unite și pentru a face față eventualelor boicoturi internaționale asupra exporturilor de arme.

A fi autosuficient în producția de arme pentru a evita presiunile politice din partea furnizorilor externi este obiectivul ambițios stabilit de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în conformitate cu o linie strategică de lungă durată a țării. De la începutul războului din Fâșia Gaza, economia Israelului are tot mai mult tendința, de la începutul războiului din Fâșia Gaza, să urmeze această cale de militarizare.

Un exemplu concret: Ministerul israelian al Apărării a aprobat recent dezvoltarea de către grupul Elbit Systems a unor bombe cu fragmentare de 900 kg, de tip MK 84, similare celor importate până acum de la compania americană General Dynamics. Această armă este considerată una dintre cele mai devastatoare utilizate în țările occidentale. Producția acestor dispozitive este programată să înceapă în Israel în aproximativ trei ani, iar această decizie nu este întâmplătoare.

Ofensivă devastatoare

În luna mai, administrația Joe Biden a suspendat pentru câteva luni livrarea a 1.800 de astfel de bombe, în încercarea de a descuraja o ofensivă devastatoare a lui Netanyahu în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, lângă granița cu Egiptul. Această sancțiune, criticată vehement de premierul israelian, a servit drept semnal de alarmă, mai ales având în vedere că Statele Unite furnizează 69% din importurile de arme ale Israelului.

Ministerul Apărării intenționează să aloce bugete de câteva miliarde de dolari pentru a finanța infrastructurile necesare dezvoltării industriilor de armament, extinderii liniilor de producție și creșterii stocurilor strategice. Și în sectorul crucial al tehnologiei înalte (high-tech), numărul startup-urilor specializate în securitate cibernetică și inteligență artificială aplicabilă în scopuri militare este în plină expansiune.

Pentru a finanța aceste operațiuni și a face față unui buget record al apărării – care va crește cu 30% în 2025, ajungând la 30 de miliarde de dolari – în timp ce stimulează inovația, Israelul se bazează în mare parte pe veniturile din exporturile de echipamente militare. În acest sens, anul 2024 a fost unul excepțional. De exemplu, Elbit Systems, cel mai mare grup privat din acest sector, a înregistrat un portofoliu record de comenzi de 22 de miliarde de dolari, o creștere de o treime; în același timp, Israel Aerospace Industries, o companie de stat, a raportat o creștere de 50% a comenzilor în acest an, ajungând la 24,8 miliarde de dolari.

Reducerea restricțiilor la export

Pentru a stimula aceste vânzări internaționale, Ministerul Apărării a redus în ultimele luni restricțiile privind exportul de arme și muniții, păstrând însă discreția în acest domeniu. Mai multe companii israeliene au deschis filiale în Statele Unite. Acest lucru este urgent, deoarece SUA s-au angajat în 2019 să acorde Israelului 3,2 miliarde de dolari anual pentru achiziția de echipamente americane. Din această sumă, 725 de milioane de dolari pot fi folosiți pentru achiziții de la companii israeliene. Totuși, această parte va scădea progresiv până la zero până în 2028, ceea ce explică interesul Israelului pentru extinderea peste ocean.

Un vechi traumatism

Printre alte motive care determină Israelul să își reducă dependența se numără și amenințările cu boicotul apărute odată cu izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, declanșat la 7 octombrie, în urma masacrelor comise de islamiștii Hamas în sudul Israelului. Statul Israel este ținta unei campanii susținute de grupuri pro-palestiniene și ONG-uri pentru drepturile omului care promovează boicoturi, în special asupra exporturilor de arme.

De asemenea, tentativa Franței de a interzice accesul companiilor israeliene la două expoziții internaționale de armament – Eurosatory în iunie și Euronaval în octombrie – a reînviat traumatismul boicotului impus de generalul de Gaulle cu trei zile înainte de războiul de Șase Zile din iunie 1967. „Această sancțiune, oricât de scandaloasă, a avut un efect benefic, forțând Israelul să-și dezvolte propria industrie de armament. În același mod, amenințările cu boicot trebuie să ne determine să avansăm”, a subliniat un responsabil al Ministerului Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București

pixel