Economia Japoniei s-a contractat în ultimul trimestru. Măsurile impuse de cea de-a treia economie a lumii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Economia Japoniei trece printr-un impas. Iată ce arată ultimele cifre despre această situație.

Economia Japoniei s-a contractat în trimestrul al treilea, în condițiile în care consumul și investițiile au scăzut, a anunțat miercuri guvernul nipon. Performanțele au fost sub așteptările specialiștilor care prevedeau o contracție sub cea de 0,5%.

Consumul privat s-a contractat cu 0,2%, în termeni anuali. Investițiile realizate de către companii au scăzut cu 2,5% iar PIB-ul a scăzut cu 2,1%.

În ceea ce privește perioada aprilie-iunie, economia a înregistrat o creștere de 4,5%, potrivit ultimelor cifre, totuși, mult sub așteptările analiștilor de 6%.

În privința exporturilor, japonezii au înregistrat o creștere de 0,5% în trimestrul III, mult sub creșterea de 3,2% în al doilea trimestru. Totuși, exporturile de automobile și-au revenit după ce au stagnat parțial din cauza penuriei de semiconductori.

 

Un pachet de stimulare pentru japonezi

 

Premierul Fumio Kishida a anunțat recent un pachet de stimulare de peste 17.000 de miliarde de yeni (113 miliarde de dolari), care include scutiri de taxe și beneficii pentru gospodăriile cu venituri mici, care s-au confruntat cu dificultăți în condițiile în care prețurile pentru multe produse de primă necesitate au crescut din cauza inflației globale și a deprecierii yenului.

Activitatea economică din trimestrele anterioare a fost ajutată de redresarea turismului și a exporturilor. Restricțiile date de pandemia COVID-19 au fost ridicate, iar astfel călătoriile și comerțul au sporit.

Banca Japoniei a adoptat o politică monetară cu rate ale dobânzii zero sau sub zero, menite să potențeze o economie afectată de mult timp de deflație, ceea ce reflectă stagnarea care a afectat Japonia, cu o populație îmbătrânită și în scădere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel