Curs BNR: Leul a pierdut teren în faţa principalelor valute. Aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Premierul Rishi Sunak este nevoit acum să dea asigurări britanicilor că economia este în siguranță sub conducerea sa, înainte de alegerile așteptate în cursul acestui an.
Produsul intern brut s-a contractat cu 0,1% în al treilea trimestru și cu 0,3% în al patrulea, neschimbat față de estimările preliminare, a anunțat joi Oficiul Național de Statistică (ONS), conform Reuters.
"Punctul de plecare slab al PIB-ului din acest an înseamnă că vom avea parte probabil de o creștere limitată, la mai puțin de 1% în 2024", a declarat Martin Beck, consilier economic șef la EY ITEM Club."
"Cu toate acestea, o accelerare a dinamicii în acest an rămâne valabilă."
Economia Marii Britanii a dat semne că începe anul 2024 pe o bază mai solidă, cu o creștere lunară a PIB-ului de 0,2% în ianuarie, iar sondajele neoficiale sugerează că creșterea a continuat în februarie și martie.
Reducerile de taxe anunțate de ministrul de finanțe Jeremy Hunt și așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor sunt de natură să ajute economia în 2024.
Cu toate acestea, Marea Britanie rămâne una dintre țările care își revine cel mai lent de pe urma efectelor pandemiei COVID-19. La sfârșitul anului trecut, economia sa era cu doar 1% mai mare decât la sfârșitul anului 2019, doar Germania stând mai prost în rândul națiunilor din Grupul celor șapte (G7).
Economia a crescut cu doar 0,1% în tot anul 2023, cea mai slabă performanță din 2009 încoace, excluzând anul 2020, anul de vârf al pandemiei.
PIB-ul pe cap de locuitor, care nu a mai crescut de la începutul anului 2022, a scăzut cu 0,7% în tot anul 2023.
Banca Angliei (BoE) a declarat că inflația se îndreaptă spre punctul în care poate începe să reducă ratele dobânzilor. Aceasta se așteaptă ca economia să crească cu doar 0,25% în acest an, deși experții bugetari oficiali se așteaptă la o expansiune de 0,8%.
Unul dintre reprezentații BoE, Jonathan Haskel, a declarat într-un interviu publicat joi în Financial Times că reducerile de rate sunt "departe", deși a renunțat să mai pledeze pentru o majorare la ședința de săptămâna trecută.
Cifrele de joi ale ONS au arătat, de asemenea, o creștere de 0,7% a venitului real al gospodăriilor, care a rămas stabil în trimestrul precedent.
Thomas Pugh, economist la firma de consultanță RSM, a declarat că această creștere i-ar putea determina pe consumatori să își majoreze cheltuielile și să susțină economia.
Deficitul de cont curent al Marii Britanii a totalizat 21,18 miliarde de lire sterline (26,70 miliarde de dolari) în trimestrul al patrulea, ușor mai mic decât prognoza de 21,4 miliarde de lire sterline, echivalent cu 3,1% din PIB, în creștere de la 2,7% în trimestrul al treilea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...