Economia mondială în alertă: Trump intensifică războiul comercial

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bătălie economică / FOTO: Freepik
Bătălie economică / FOTO: Freepik
O nouă etapă în războiul comercial global.

Tarifele vamale de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu în SUA vor intra în vigoare pe 12 martie, fără excepții pentru niciun stat, cel puțin deocamdată. Până atunci, Donald Trump intenționează să continue anunțurile privind noi creșteri de taxe, vizând în special Europa.

Războiul comercial al SUA capătă o dimensiune globală. Trump a confirmat aplicarea acestor tarife fără excepții sau scutiri, pentru toate țările. Decretele au fost semnate luni de președinte cu celebrul său marker negru, în prezența ministrului desemnat pentru Comerț, Howard Lutnick. „Începem să facem America bogată din nou”, a declarat Trump.

Administrația sa dorește astfel să revină la filosofia tarifelor vamale impuse în primul său mandat, în 2018. De asemenea, intenționează să elimine acordurile bilaterale negociate sub Trump și Biden, care permiteau reduceri sau cote de import. Noile măsuri vor intra în vigoare pe 12 martie, însă posibilitățile de negociere par foarte limitate.

Remodelarea industriei americane

Spre deosebire de taxele punitive care încă amenință Mexicul și Canada, Casa Albă prezintă această serie de măsuri ca fiind doar începutul unei strategii de tarife vamale structurale. Scopul este dublu: transformarea profundă a industriei americane și reducerea deficitului comercial. În plus, guvernul ar putea beneficia de venituri suplimentare din aceste taxe.

Trump a avertizat că, în următoarele patru săptămâni, vor urma mai multe anunțuri privind noi tarife vamale. Printre priorități se numără automobilele, medicamentele și semiconductoarele. În următoarele două zile, Trump va detalia conceptul de „tarife vamale reciproce”, pe care l-a menționat deja duminică. „Vrem tarife echitabile – dacă cineva ne taxează, vom răspunde la fel”, a subliniat el.

Mai mult, aceste măsuri vor permite SUA să reacționeze rapid la eventualele represalii comerciale adoptate de alte state.

India și Europa, în vizorul lui Trump

Țările emergente sunt cele mai afectate de noile măsuri, în special India, care își protejează cu strictețe piața internă. Însă Europa este clar vizată de administrația Trump. Stephen Miller, influentul director adjunct de cabinet al lui Trump, a criticat duminică, la Fox News, TVA-ul impus mărfurilor americane vândute în Europa și investigațiile împotriva giganților tech. „Este evident că acest aspect trebuie luat în calcul în determinarea tratamentului reciproc”, a avertizat Miller.

O fereastră scurtă pentru negocieri

Noile tarife pentru oțel și aluminiu, ce vor intra în vigoare pe 12 martie, oferă o scurtă perioadă în care partenerii comerciali ai SUA pot încerca să negocieze cu administrația Trump. Dacă nu reușesc, vor trebui să se pregătească pentru impact. Singura excepție posibilă menționată de Trump este Australia, deoarece SUA au un excedent comercial cu această țară. Alte compromisuri, cum ar fi un acord cu Japonia, ar putea fi posibile. În acest context, Trump a salutat posibilitatea ca Nippon Steel să investească în US Steel, iar acțiunile companiei americane au crescut cu aproape 5% luni, în timp ce Cleveland-Cliffs a înregistrat un salt de aproape 18%.

Bilanț negativ al tarifelor impuse în 2018

Tarifele vamale impuse de Trump în 2018 au dus la o serie de acorduri bilaterale, care acum sunt anulate. Uniunea Europeană negociase suspendarea acestora la un an după venirea lui Biden la putere, în schimbul înghețării măsurilor de retorsiune împotriva produselor americane, cum ar fi motocicletele Harley-Davidson și whiskey-ul american, până la 31 martie 2025. Bruxelles ar putea reacționa similar acum, dar noile tarife anunțate de Trump sunt mai dure decât cele din mandatul său anterior.

Probleme de aprovizionare

Taxa pe aluminiu va crește la 25%, comparativ cu 10% acum un deceniu. În plus, noile tarife vor acoperi mai multe produse din oțel și aluminiu. Capacitățile de producție din SUA nu vor putea acoperi cererea internă: 80% din aluminiul consumat în SUA este importat, în principal din Canada, iar oțelul importat este adesea unul de specialitate, greu de înlocuit rapid.

Costuri economice semnificative pentru SUA

Efectele tarifelor din 2018 sunt încă dezbătute, dar majoritatea economiștilor susțin că au fost în detrimentul economiei americane. Deși producția internă de oțel și aluminiu a crescut cu 2,8 miliarde de dolari în trei ani, potrivit unui raport al Comisiei Americane pentru Comerț Internațional din 2023, costurile ridicate ale materiilor prime au afectat industriile care depind de acestea.

Astfel, industriile consumatoare de oțel și aluminiu au înregistrat o scădere a producției de 3,4 miliarde de dolari în aceeași perioadă. Un alt studiu, realizat în 2020, arăta că, pentru fiecare 1.000 de locuri de muncă create în sectorul oțelului și aluminiului, s-au pierdut 75.000 de locuri de muncă în industria manufacturieră.

În trecut, companiile americane au solicitat mii de derogări pentru a putea importa anumite produse la tarife reduse, din cauza producției insuficiente în SUA. Noile decrete semnate de Trump închid însă această posibilitate, ceea ce va duce la costuri și mai ridicate pentru industrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Paie. Foto: pexels.com
Vicepreședintele SUA, J.D.Vance / FOTO: https://www.facebook.com/VicePresident?locale
Un ajutor extraordinar
Foto: Oana Pavelescu
Instalație de gaz metan
Semnare documente
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik
Într-unul din laboratoarele Novartis / FOTO: https://www.novartis.com/news/media-library
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Consiliul Europei
Florin Barbu
OpenAI
Bătălie economică / FOTO: Freepik
BYD / sursa foto: Flicker.com / Dave Pinter
Sateliți / FOTO: Freepik

Contract de peste 120 milioane $ pentru un satelit militar

Este vorba despre un sistem de supraveghere. 

Laborator farmaceutic / FOTO: Freepik

Grupul german Merck face valuri în sectorul farmaceutic

Negocierile au început deja, fiind vorba despre miliarde...

Coreea de Nord
Un bijutier studiază un diamant
Stirile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem cinci știri esențiale...

Oamenii lui Elon Musk / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Adrian Negrescu, analist economic
BNR
Vapor comercial

pixel