Economia României ar putea crește cu 2,7% - Raport

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Potrivit unui raport trimestrial de analiză macroeconomică şi strategie al UniCredit Bank, economia României ar putea înregistra o creștere de 2,7% în 2024 și de 1,9% în 2025. Guvernul pare să amâne ajustările fiscale până după alegerile din acest an, conform estimărilor.

Anul acesta, se anticipează că cererea internă va fi principalul motor de creștere, în timp ce exporturile vor juca un rol mai important în 2025. Cu toate acestea, inflaţia este probabil să rămână peste ţinta stabilită pentru 2024-2025, iar Banca Națională a României (BNR) este prevăzută să reducă rata dobânzii de politică monetară la 6% în 2024 și la 4,5% în 2025.

În ciuda unei posibile creșteri a impozitelor în 2025 pentru a reduce deficitul bugetar, UniCredit Bank estimează că cursul EUR-RON ar putea rămâne stabil în intervalul 5,00-5,10 până în 2025.

Cu privire la aspectele politice, alegerile pentru administraţiile locale și Parlamentul European sunt programate pentru data de 9 iunie, în ciuda unei hotărâri anterioare a Curții Constituționale din 2012. Coaliția de guvernare formată din Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) vizează să-și îmbunătățească rezultatele electorale prin motivația oferită actualilor primari și membrilor consiliilor locale pentru realegere.

Perspectiva economică post-alegeri ar putea implica ajustări fiscale majore, inclusiv creșteri ale impozitelor și TVA-ului. Cu toate acestea, se remarcă că implementarea unor astfel de măsuri ar putea întâmpina dificultăți din punct de vedere tehnic.

Economiștii băncii estimează că principalele motoare de creștere vor fi politica fiscală laxă, creșterea salariului real și investițiile în infrastructură. Cu toate acestea, există riscuri legate de cererea de export, iar consumul privat ar putea fi afectat de posibilele majorări de impozite.

În concluzie, perspectivele economice ale României indică o creștere moderată în următorii ani, cu impacte semnificative din partea politicii fiscale și a cererii externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel