Un tablou care nu poate insufla optimism. Într-adevăr, perspectivele sunt sumbre, mai ales că nici investițiile, care ar trebui să fie unul dintre motoarele de creștere economică nu dau semne de revenire. Analistul Adrian Negrescu atrage atenția că, în aceste condiții, riscul de recesiune devine din ce în ce mai evident, iar prognozele favorabile privind creșterea economică riscă să fie subminate de realitatea costurilor tot mai mari.
Înghețarea salariilor
"Cum oamenii și-au redus drastic cumpărăturile, tot mai multe firme încep să aibă probleme cu vânzările, iar efectele se văd în accentuarea blocajului financiar și înghețarea investițiilor și a salariilor”, spune expertul. Prin urmare, spune Adrian Negrescu, întreprinderile se confruntă cu o scădere a cererii pentru produsele lor, iar acest lucru afectează negativ atât veniturile, cât și perspectivele lor de dezvoltare.
O înrăutățire a perspectivelor economice
Analistul financiar crede că după ce 2024 a fost marcat de cel mai scăzut ritm de creștere economică din ultimii 20 de ani, cu excepția celui al pandemiei, situația se va agrava în 2025.
"Toate datele macroeconomice creează premizele unei adevărate stagnări economice în 2025, chiar cu pericolul unei recesiuni tehnice", avertizează Adrian Negrescu, potrivit căruia efectele scăderii veniturilor populației vor duce la o reducere a cheltuielilor și a consumului, ceea ce va înrăutăți și mai mult perspectiva economică a țării.
Efect direct
"Creșterea inflației este efectul direct al majorării taxelor de la 1 ianuarie, al eliminării facilităților fiscale și al creșterii salariului minim pe economie." La toate acestea se adaugă scumpirile suplimentare cu energia, gazele și carburanții, care au generat o creștere în cascadă a prețurilor la toate produsele și serviciile.
"Prețurile nu scad în România, ci doar își temperează creșterea", afirmă Adrian Negrescu. El menționează că "inflația în creștere mai arată un lucru evident, și anume că plafonările adaosului comercial nu au temperat creșterile de prețuri, ci dimpotrivă, au contribuit la creșterea prețurilor celorlalte produse".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...