Curs BNR. Euro și dolarul, variații minime însă aurul sare puternic
Pe 16 mai 2025, cursul de...
Deși economia Uniunii Europene a crescut în ansamblu cu 0,3%, România rămâne una dintre puținele economii din regiune care bat pasul pe loc, semnalând probleme persistente în relansarea post-pandemie și post-criză energetică.
România, în urma vecinilor din regiune
La o privire comparativă, Polonia a crescut cu 0,7%, Bulgaria cu 0,6%, iar Ungaria a scăzut ușor cu 0,2%, dar a avut un trimestru anterior mai bun. Țări precum Lituania (+0,6%) sau Cehia (+0,5%) au continuat să aibă o evoluție solidă.
Comparativ cu același trimestru din 2024, PIB-ul României a crescut cu doar 0,5%, o performanță modestă, departe de valorile înregistrate de economii precum Irlanda (+10,9%), Spania (+2,8%) sau Bulgaria (+3,1%). Aceste date plasează România printre cele mai lente economii europene în prima parte a anului 2025.
UE accelerează ușor. SUA frânează
La nivelul întregii Uniuni Europene, PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, după un avans de 0,4% în T4/2024. Zona euro a înregistrat o evoluție similară (+0,3%). Ritmul anualizat a rămas constant: +1,4% în UE și +1,2% în zona euro.
În schimb, Statele Unite au înregistrat o contracție de 0,1% în T1/2025, după o creștere de 0,6% în trimestrul anterior. Chiar și așa, creșterea anualizată a fost de 2,0%, dublu față de media europeană.
Angajările cresc ușor în Europa, dar nu și în România
Numărul de angajați a crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE, semn al unei stabilizări a pieței muncii. România nu apare menționată cu date detaliate privind ocuparea în raportul preliminar Eurostat, dar stagnarea PIB sugerează o posibilă stagnare și pe piața muncii.
Datele Eurostat confirmă că România rămâne în urmă față de dinamica europeană și regională. În contextul unei posibile crize bugetare interne și al incertitudinilor politice, creșterea de doar 0,5% pe un an și stagnarea trimestrială trag un semnal de alarmă asupra lipsei de reforme structurale și a blocajelor în investiții.
Ratele de creștere ale PIB-ului în volum pe baza datelor ajustate sezonier
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pe 16 mai 2025, cursul de...
Autoritatea Națională de...
Cartea electronică de...
Administraţia Fondului pentru...
Dobânzile interbancare cresc...
Proiectul Neptun Deep generează...
Formularele fiscale pentru...
Coinbase, lovită de un atac...
Grupaj de știri.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...