Economia României, încremenită! Creșterea PIB, zero în T1 2025. Ne întoarcem la criza din 2010?

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
România a înregistrat stagnare economică în primul trimestru al anului 2025, cu un avans al PIB de 0,0% față de trimestrul anterior, potrivit estimării rapide publicate de Eurostat.

Deși economia Uniunii Europene a crescut în ansamblu cu 0,3%, România rămâne una dintre puținele economii din regiune care bat pasul pe loc, semnalând probleme persistente în relansarea post-pandemie și post-criză energetică.

România, în urma vecinilor din regiune

La o privire comparativă, Polonia a crescut cu 0,7%, Bulgaria cu 0,6%, iar Ungaria a scăzut ușor cu 0,2%, dar a avut un trimestru anterior mai bun. Țări precum Lituania (+0,6%) sau Cehia (+0,5%) au continuat să aibă o evoluție solidă.

Comparativ cu același trimestru din 2024, PIB-ul României a crescut cu doar 0,5%, o performanță modestă, departe de valorile înregistrate de economii precum Irlanda (+10,9%), Spania (+2,8%) sau Bulgaria (+3,1%). Aceste date plasează România printre cele mai lente economii europene în prima parte a anului 2025.

UE accelerează ușor. SUA frânează

La nivelul întregii Uniuni Europene, PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, după un avans de 0,4% în T4/2024. Zona euro a înregistrat o evoluție similară (+0,3%). Ritmul anualizat a rămas constant: +1,4% în UE și +1,2% în zona euro.

În schimb, Statele Unite au înregistrat o contracție de 0,1% în T1/2025, după o creștere de 0,6% în trimestrul anterior. Chiar și așa, creșterea anualizată a fost de 2,0%, dublu față de media europeană.

Angajările cresc ușor în Europa, dar nu și în România

Numărul de angajați a crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE, semn al unei stabilizări a pieței muncii. România nu apare menționată cu date detaliate privind ocuparea în raportul preliminar Eurostat, dar stagnarea PIB sugerează o posibilă stagnare și pe piața muncii.

Datele Eurostat confirmă că România rămâne în urmă față de dinamica europeană și regională. În contextul unei posibile crize bugetare interne și al incertitudinilor politice, creșterea de doar 0,5% pe un an și stagnarea trimestrială trag un semnal de alarmă asupra lipsei de reforme structurale și a blocajelor în investiții.

Ratele de creștere ale PIB-ului în volum pe baza datelor ajustate sezonier

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Consiliul Ecofin
Președintele Emmanuel Macron, gazda reuniunii la nivel înalt

Macron propune o ofensivă europeană în sectorul spațial

Președintele Franței propune accelerarea lansărilor și...

TVA
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Banca Europeană de Investiții / Foto: BEI
e-factura
Foto ilustrativ: AI Freepik.com
Donald Trump
RO e-Transport

Ghid RO e-Transport, actualizat: reguli, termene și amenzi

Ghidul oficial pentru utilizarea sistemului RO...

Transelectrica
Muncitori pe șantier / Foto: Unsplash
Asigurări / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Traian Preoteasa
Venituri neimpozabile
Ministerul Finanțelor
Dolari și aur / Foto: Freepik
 Foto: Pexels.com
Bursa de Valori București
Industrie / Sursa: Freepik.com

Economia gâfâie. Scădere a cifrei de afaceri din industrie

Afacerile din industrie au scăzut, la nivelul primelor...

Foto: Freepik.com

pixel