Potrivit datelor centralizate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creştere moderată a volumului producţiei până la finalul lunii noiembrie, cu sold conjunctural de plus 7%. Cea mai mare creştere se estimează în activitatea de fabricare a hârtiei şi a produselor de hârtie (sold conjunctural +30%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%).
În privinţa numărului de salariaţi din industria prelucrătoare, rezultatele arată o relativă stabilitate în intervalul septembrie - noiembrie, cu un sold conjunctural de -4% pe totalul industriei prelucrătoare. De asemenea, în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează creştere moderată în următoarele două luni (sold conjunctural +7%).
Rata șomajului, la cote alarmante printre tineri. Statistica INS
Estimările managerilor din domeniul construcţiilor relevă o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), pe parcursul următoarelor două luni ale anului. La capitolul numărului de salariaţi soldul conjunctural va fi 0%, indicând o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).
În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele două luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). Totodată, angajatorii prognozează pentru perioada analizată un salt moderat al numărului de salariaţi, cu sold conjunctural de +9%. În perioada următoare, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +11%).
Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată, până la finele lunii noiembrie 2019, cu un sold conjunctural de +10%. În plus, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%) în sectorul de servicii. În viziunea managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...