Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Aceste alegeri ar putea deveni un moment de cotitură în viața politică de dincolo de Atlantic. Dacă ultimele sondaje de opinie indică încă dueluri indecise în unele state, mulți susțin că democrații au șanse pentru controlul Camerei reprezentanților și republicanii pentru Senat. În prezent, republicanii controlează Congresul compus din cele două camere. Dar o schimbare a majorității într-una dintre ele ar putea bloca reformele economice și sociale angajate de Donald Trump pentru ultimii săi doi ani de mandat.
Dacă alegerile reprezintă un joc crucial pentru americani, ele sunt determinante inclusiv la scară planetară. Confirmând majoritatea republicană la alegerile locale, cetățenii americani ar putea întări politica internațională a lui Trump, în detrimentul multilateralismului. Pe plan climatic, administrația SUA ar putea spori abaterile de la normele de mediu întreprinse de la venirea la putere a miliardarului.
Performanțele economice ale SUA pot trezi invidie printre liderii țărilor dezvoltate. Nu trebuie uitat că, în pofida tensiunilor comerciale, ultimele rezultate ale PIB-ului indică un ritm de creștere susținut de 3,5% în termeni anuali, mai mic decât în intervalul mai-iunie, dar oricum peste așteptări. Dar această evoluție viguroasă ar urma să încetinească în lunile următoare. În ultimele sale previziuni, Fondul Monetar Internațional explica, printre altele, că ”în Statele Unite, creșterea va slăbi, pentru că efectele relansării bugetare vor începe să se estompeze în 2020, moment în care ciclul de înăsprire monetară ar urma să atingă vârful”. Instituția cu sediul la Washington anticipează o creștere de 2,1% în 2019, față de 2,4% în 2018 și 2,3% în 2017
Această euforie a activității americane comportă serioase riscuri. Dinamica economiei SUA se bazează, în mare parte, pe politica bugetară expansivă a președintelui Trump. În același timp, vasta reformă fiscală lansată de liderul de la Casa Albă a redus considerabil veniturile puterii americane și a adâncit deficitul public. Potrivit cifrelor Congressionnal Budget Office, politica fiscală americană ar putea genera o scădere cu 1.400 de miliarde de dolari a încasărilor trezoriei SUA în următorii 10 ani, ducând, astfel, datoria publică la valori record.
Acest tip de măsuri fiscale, utilizate, de regulă, în perioade de încetinire, va limita marja de manevră a Statelor Unite în caz de necesitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...