Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Cifrele descriu imaginea unui bloc comunitar care se străduiește să recâștige teren în comerțul mondial, dar care continuă să se bucure de o redresare internă alimentată de creșterea veniturilor și a cheltuielilor publice.
Producția în cele 20 de țări care au în circulație moneda euro a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru al anului, conform datelor Eurostat, menținând ritmul din trimestrul precedent și depășind ușor așteptările economiștilor.
Dintre economiile mari, Franța și Spania au avut rezultate mai bune decât era de așteptat, Italia a rămas pe loc, în timp ce producția Germaniei s-a contractat în mod neașteptat, întărind temerile legate de o criză prelungită în prima economie a Europei.
Încrederea consumatorilor a rămas negativă în iulie, adăugându-se la o serie de sondaje slabe din ultimele zile.
„Creșterea economică a Franței ar putea surprinde ar putea ajunge la aproximativ 1,2% în acest an”, a declarat Hadrien Camatte, economist la Natixis. „Aceasta este o veste bună și pentru finanțele publice, care ar beneficia de pe urma acestei reluări a creșterii.”
Economia italiană a crescut cu 0,2%, deoarece stocurile au compensat mai mult decât suficient scăderea exporturilor nete, în timp ce Spania a înregistrat o creștere cu 0,8% mult peste așteptări, în parte datorită investițiilor publice.
Germania a rămas în urmă, economia scăzând cu 0,1%, comparativ cu primul trimestru din acest an, când a crescut cu 0,2%, din cauza investițiilor slabe în anumite sectoare, cum ar fi cel al echipamentelor și al clădirilor.
O redresare rapidă a economiei germane nu este aşteptată în acest an.
Economiștii se tem că, mai degrabă decât o scădere de scurtă durată, datele reflectă lipsa fundamentală de competitivitate a Germaniei, parțial din cauza perturbării modelului său de afaceri bazat pe energia ieftină din Rusia și pe comerțul intens cu China.
„Companiile suferă de pe urma erodării de lungă durată a competitivității germane, iar consumatorii sunt afectați de scăderea recentă a puterii de cumpărare indusă de inflație”, a declarat Joerg Kraemer, economist la Commerzbank, într-o notă. Inflația a crescut în mai multe regiuni ale Germaniei în luna iulie, au arătat marți cifrele.
Inflația germană a crescut la 2,6% în iulie, în timp ce analiștii intervievați de Reuters nu anticipaseră nicio schimbare, după ce prețurile de consum au crescut cu 2,5% pe an în iunie. Randamentul obligațiunilor germane pe doi ani, influențate de așteptările privind rata dobânzii BCE, a atins pentru scurt timp un minim al ultimelor șase luni în prima parte a sesiunii de tranzacționare.
În schimb, creșterea prețurilor a încetinit mai mult decât era de așteptat în Spania, de la 3,6% în iunie la 2,9%.
Cifrele la nivelul zonei euro, care vor fi publicate miercuri, vor pune în lumină argumentele în favoarea unei reduceri a dobânzii de către Banca Centrală Europeană în septembrie, piața așteptându-se la încă o reducere până la sfârșitul anului.
„Deși creșterea rămâne stabilă, credem că argumentele pentru reduceri suplimentare ale ratei dobânzii BCE se consolidează, deoarece așteptările privind prețurile se relaxează”, a declarat Alexander Valentin, economist la Oxford Economics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...