Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni din 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Nori negri de recesiune asupra zonei euro. 

Potrivit datelor revizuite publicate joi de Eurostat, economia zonei euro a intrat într-o recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an. Cifrele arată că Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut atât în primul trimestru din 2023, cât și în ultimul trimestru din 2022.

Potrivit datelor revizuite publicate joi de Eurostat, inițial s-a anunțat că economia zonei euro a stagnat (0%) în ultimul trimestru din 2022 în comparație cu trimestrul precedent și a înregistrat o creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023.

Cu toate acestea, conform datelor revizuite, publicate joi de Eurostat, s-a constatat că PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Conform definiției tehnice a recesiunii, aceasta înseamnă că economia a înregistrat două trimestre consecutive de contracție a Produsului Intern Brut.

Această revizuire semnificativă se explică în primul rând prin noile date referitoare la evoluţia economiei germane, prima economie europeană, care arată că aceasta a intrat la rândul său în recesiune la începutul lui 2023, din cauza dificultăţilor înregistrate de sectorul industrial.

Cele mai recente cifre ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele pentru întregul an 2023. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru cele 20 de state care fac parte din zona euro.

Această cifră pare acum una "optimistă", apreciază economistul ING, Charlotte de Montpellier, care prognozează o creştere de doar 0,5% pentru întregul an. "Începând din primăvară, toate datele au fost negative", subliniază economistul, menţionând în special datele privind producţia industrială germană şi noile comenzi. Potrivit lui Charlotte de Montpellier, "economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic". Chiar dacă cotaţiile la gaze şi petrol au scăzut în ultimele luni, explozia de anul trecut a preţurilor a avut un impact important asupra încrederii gospodăriilor care şi-au redus consumul.

Economia europeană este afectată de asemenea de creşterea dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, care reduce cererea de credite şi frânează investiţiile, în special în sectorul imobiliar, antrenând o scădere a activităţii în construcţii.

Încetinirea economică constatată în SUA şi revenirea sub aşteptări în China afectează de asemenea exporturile europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel