Economiile americană și europeană intră în "Marea Tranziție"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce înseamnă acest lucru
Ce înseamnă acest lucru
Cum s-a ajuns la această concluzie și ce înseamnă ea. 

"Banca Centrală Europeană a dat tonul, Rezerva Federal i-a urmat exemplul, dar fiecare dintre aceste instituții au marcat  un punct de cotitură în ședințele lor de politică monetară din martie", susține Wilfried Galand, director de strategie la Montpensier Finance.

"În pofida faptului că ambele bănci centrale au continuat să majoreze ratele dobânzilor lor de referință", "inflexiunea este clară", spune analistul, inflexiune care se regăsește, în opinia lui, "atât în proiecții, cât și în discursuri", astfel încât putem spune că, ”după toate probabilitățile intrăm într-o perioadă de Mare Tranziție".

În timp ce președinta BCE, Christine Lagarde, "a rămas fidelă convingerilor sale exprimate în februarie" și "a majorat dobânzile cu încă 50 de puncte de bază", "mulți dintre omologii par mult mai ezitanți", iar "scenariul unei pauze în înăsprirea monetară se conturează tot mai precis pe mesele lor de lucru".

În Statele Unite, deși președintele FED, Jerome Powell, "a insistat pe o nouă majoreze a dobânzii de referință", "în pofida turbulențelor puternice din jurul băncilor regionale ale țării și a falimentului Silicon Valley Bank", "elanul nu mai este același ca în urmă cu două luni, spre exemplu", deoarece proiecțiile membrilor comitetului de politică monetară arată "o concentrare foarte puternică a previziunilor în jurul valorii de 5%", a explicat Galand.

În același timp, el a precizat că această "Mare Tranziție" ar trebui să se traducă prin "mai puține credite, dar o alocare mai optimizată a capitalului", un cost al banilor "mai ridicat, dar mai stabil și mai puțin favorabil bulelor financiare" și cheltuieli bugetare "mai constrânse, dar care necesită o mai mare reflecție asupra contururilor și eficienței cheltuielilor publice".

Citește și Investițiile în acțiunile băncilor europene ar putea fi complet resetate

Entuziaștii sectorului - și sunt mulți - susțin că acordul de preluare a Credit Suisse Group AG de către UBS Group AG a eliminat dintr-o lovitură un obstacol major, de ani de zile, pentru industria bancară europeană, explică Bloomberg. Aceștia consideră că acest lucru va fi suficient pentru a readuce atenția asupra factorilor care au condus la revenirea fulminantă a băncilor europene din octombrie-martie - evaluările ieftine ale acțiunilor și subperformanța acestora în raport cu randamentele obligațiunilor.

"Suntem de părere că, în 6-12 luni, băncile europene vor fi mai sus decât sunt acum", a declarat Alexandre Hezez, director de investiții la Group Richelieu, un manager de active cu sediul la Paris. "Nu se poate spune că sectorul este supraevaluat. Se așteaptă ca rezultatele din acest an să fie bune, nu vedem o schimbare semnificativă." ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel