Economiile americană și europeană intră în "Marea Tranziție"
Autor: DCBusiness Team | 24 Martie 2023, 12:19
Ce înseamnă acest lucru
Ce înseamnă acest lucru
Cum s-a ajuns la această concluzie și ce înseamnă ea. 

"Banca Centrală Europeană a dat tonul, Rezerva Federal i-a urmat exemplul, dar fiecare dintre aceste instituții au marcat  un punct de cotitură în ședințele lor de politică monetară din martie", susține Wilfried Galand, director de strategie la Montpensier Finance.

"În pofida faptului că ambele bănci centrale au continuat să majoreze ratele dobânzilor lor de referință", "inflexiunea este clară", spune analistul, inflexiune care se regăsește, în opinia lui, "atât în proiecții, cât și în discursuri", astfel încât putem spune că, ”după toate probabilitățile intrăm într-o perioadă de Mare Tranziție".

În timp ce președinta BCE, Christine Lagarde, "a rămas fidelă convingerilor sale exprimate în februarie" și "a majorat dobânzile cu încă 50 de puncte de bază", "mulți dintre omologii par mult mai ezitanți", iar "scenariul unei pauze în înăsprirea monetară se conturează tot mai precis pe mesele lor de lucru".

În Statele Unite, deși președintele FED, Jerome Powell, "a insistat pe o nouă majoreze a dobânzii de referință", "în pofida turbulențelor puternice din jurul băncilor regionale ale țării și a falimentului Silicon Valley Bank", "elanul nu mai este același ca în urmă cu două luni, spre exemplu", deoarece proiecțiile membrilor comitetului de politică monetară arată "o concentrare foarte puternică a previziunilor în jurul valorii de 5%", a explicat Galand.

În același timp, el a precizat că această "Mare Tranziție" ar trebui să se traducă prin "mai puține credite, dar o alocare mai optimizată a capitalului", un cost al banilor "mai ridicat, dar mai stabil și mai puțin favorabil bulelor financiare" și cheltuieli bugetare "mai constrânse, dar care necesită o mai mare reflecție asupra contururilor și eficienței cheltuielilor publice".

Citește și Investițiile în acțiunile băncilor europene ar putea fi complet resetate

Entuziaștii sectorului - și sunt mulți - susțin că acordul de preluare a Credit Suisse Group AG de către UBS Group AG a eliminat dintr-o lovitură un obstacol major, de ani de zile, pentru industria bancară europeană, explică Bloomberg. Aceștia consideră că acest lucru va fi suficient pentru a readuce atenția asupra factorilor care au condus la revenirea fulminantă a băncilor europene din octombrie-martie - evaluările ieftine ale acțiunilor și subperformanța acestora în raport cu randamentele obligațiunilor.

"Suntem de părere că, în 6-12 luni, băncile europene vor fi mai sus decât sunt acum", a declarat Alexandre Hezez, director de investiții la Group Richelieu, un manager de active cu sediul la Paris. "Nu se poate spune că sectorul este supraevaluat. Se așteaptă ca rezultatele din acest an să fie bune, nu vedem o schimbare semnificativă." ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe