Economiile europene puse la grea încercare. Planurile de redresare, în pericol
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Perspectivele nu arată deloc bine
Perspectivele nu arată deloc bine
Inflația în Germania a sărit până la nivelul record din 2008. Potrivit Bloomberg, prețurile de consum au crescut, aici, cu 3,4% în august. O cifră situată mult peste obiectivul de 2% stabilit de Banca Centrală Europeană pentru zona euro. Nici România nu stă mai bine. După cum nota analistul Adrian Câciu, ”inflația la final de an va fi mai mare de 7%. Asta este problema”.

Într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, expertul sublinia că, în timp ce inflația va depăși 7%, ”creșterea economică va fi sub 5%. Cea reala și nefalsificata”. Unii au primit deja ”oferte noi la gaz cu scumpiri de la 50% la 120%. Asta e runda a treia de presiune pe inflație după cea din iarna și cea din iulie.Ei bine, ultimele date ne indică și runda a patra tot în această toamnă.
Și sunt optimist când zic inflație de 7%”, concluzia Adrian Câciu. 

Revenind în Europa, în Spania, inflația a atins, de asemenea, 3,3% în luna august. Planurile de stabilizare a prețurilor au fost date peste cap de creșterea costurilor la energiei și a problemelor legate de elimentare.

Până acum, politicienii au susținut că actuala creștere a inflației este temporară. Cu toate acestea, scăderea ofertei determină din ce în ce mai multe companii să scumpească produsele și serviciile, iar această tendință poate duce la creșteri constante ale prețurilor.

Citește și Creșterea economică. Analist: România este pe perfuzii toxice

În același timp, în Germania a crescut cu 15% în termeni anuali și costul mărfurilor de import. Este  cea mai mare cifră din ultimele patru decenii. O situație care îi pune în dificultate livrările de materii prime. 

Creșterea prețurilor se datorează în mare măsură întreruperilor de pe lanțul de aprovizionare cauzate de numeroase blocaje și restricțiilor de călătorie impuse de pandemia de coronavirus. Prețurile la alimente cresc în toată lumea. Alt factor important din spatele inflației atât de puternice în Europa este creșterea prețurilor la energie. La gaze naturale, spre exemplu, prețul contractelor futures a depășit, marți dimineață, 600 de dolari/1000 de metri cubi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel