BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Fostul economist de la Goldman Sachs, care a inventat și acronimul Brics, a respins ca "ridicolă" ideea că grupul de națiuni emergente și-ar putea dezvolta propria monedă, în timp ce Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud se pregătesc să discute dacă vor extinde blocul.
Înaintea celui de-al 15-lea summit al grupului, care va avea loc săptămâna viitoare, Jim O'Neill a declarat pentru Financial Times că Brics "nu a realizat niciodată nimic de când a început să se reunească".
Țările Brics, cum ar fi Rusia și China, au cerut ca blocul să conteste statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii, însă Africa de Sud, care găzduiește summitul din acest an, a declarat că o monedă Brics nu se află pe agenda reuniunii de la Johannesburg.
O'Neill a declarat că crearea unei monede comune pentru cele cinci economii puternic divergente ar fi irealizabilă.
"Este pur și simplu ridicol", a spus el ca răspuns la apelurile pentru o "monedă comercială" din partea președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva și a altor politicieni din acest bloc. "Vor să creeze o bancă centrală a Brics? Cum ați putea face asta? Este aproape jenant".
Potrivit unui diplomat sud-african, în condițiile în care zeci de țări și-au exprimat oficial sau neoficial interesul de a se alătura blocului, summit-ul ar putea reprezenta cel mai mare pas înainte de la aderarea Africii de Sud în 2010. Dar criteriile de admitere nu au fost stabilite, iar problema extinderii a apărut ca o altă falie în rândul cvintetului.
FT a relatat la începutul acestui an că Arabia Saudită se află în discuții pentru a se alătura Noii Bănci de Dezvoltare, creditorul înființat de membrii Brics în 2014 ca o alternativă la Banca Mondială, la care s-au alăturat ulterior Egiptul, Bangladesh și Emiratele Arabe Unite.
"Ce anume încearcă să obțină dincolo de simbolismul puternic, nu știu", a declarat O'Neill, care este în prezent consilier senior la think-tank-ul britanic Chatham House.
Economistul a mai spus că dominația dolarului asupra sistemului financiar global nu este benefică pentru țările emergente. "Rolul dolarului nu este ideal pentru modul în care a evoluat lumea. Aveți toate aceste economii care trăiesc din această întorsătură ciclică fără sfârșit a tot ceea ce decide Fed să facă în interesul SUA".
În timp ce blocul, care are o populație colectivă de peste 3 miliarde de locuitori, dorește să crească utilizarea monedelor locale în activitatea comercială dintre statele membre, Leslie Maasdorp, directorul financiar al BND, a declarat luna trecută pentru Bloomberg TV că blocul nu este în măsură să creeze o monedă comună.
Reflectând asupra previziunilor anterioare potrivit cărora yenul, euro sau renminbi vor depăși în cele din urmă dolarul, O'Neill a declarat: "Niciunul dintre aceste lucruri nu se va întâmpla vreodată până când acele țări nu vor dori ca monedele lor să fie folosite de oameni din alte părți ale lumii".
Africa de Sud a fost deja nevoită să reprogrameze summitul după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ales să lipsească de la eveniment din cauza inculpării sale de către Curtea Penală Internațională. În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi fost obligată din punct de vedere legal să îl aresteze pe Putin la sosirea în țară. Acesta va participa de la distanță, în timp ce ministrul său de externe, Serghei Lavrov, va fi prezent.
În timp ce China și Africa de Sud fac presiuni pentru extinderea clubului Brics la alte țări din sudul lumii, rapoartele au sugerat că India se opune propunerii de a include mai mulți membri.
"Este o treabă bună pentru Occident că China și India nu se pun niciodată de acord asupra a ceva, pentru că dacă ar face-o, dominația dolarului ar fi mult mai vulnerabilă", a declarat O'Neill.
"Le spun adesea factorilor de decizie chinezi ... uitați de interminabilele voastre bătălii istorice și încercați să invitați India să împartă conducerea în unele probleme mari, pentru că atunci lumea v-ar putea lua puțin mai în serios".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...