Economiştii se aşteaptă ca BCE să majoreze dobânda în 2024

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
BCE va fi ultima dintre băncile centrale care va majora dobânda
BCE va fi ultima dintre băncile centrale care va majora dobânda
Banca Centrală Europeană va fi una dintre ultimele mari bănci centrale care va majora dobânda după pandemia de COVID-19, conform unui sondaj realizat de Reuters în perioada 18-21 octombrie în rândul economiştilor, care spun că riscul este ca majorarea dobânzii să vină mai devreme decât previziunea lor actuală - 2024.

Deşi BCE a informat recent că avansul inflaţiei va fi tranzitoriu şi a indicat clar că nu va exista o înăsprire a politicii monetare până când inflaţia nu atinge ţinta de aproximativ 2%, pieţele financiare se aşteaptă la o majorare a dobânzii spre sfârşitul anului viitor.

Mare parte din ultimul deceniu, BCE s-a confruntat cu o creştere modestă a preţurilor în zona euro, însă în ultimele luni inflaţia a crescut accelerat pentru ca în luna septembrie să ajungă la 3,4%, cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

"Estimarea noastră de bază este că BCE nu va modifica politica monetară până în 2024, pe baza evaluării că inflaţia este într-adevăr tranzitorie. Dar în eventualitatea sporirii incertitudinilor privind inflaţia, există riscul ca majorarea dobânzii să aibă loc mai curând", a apreciat Bas van Geffen, analist la Rabobank.

Economiştii nu se aşteaptă la o majorare a dobânzii până la finalul lui 2023, ci la o creştere în 2024, dar aproape 90% din economiştii care au răspuns unei întrebări suplimentare, adică 35 din 40, spun că riscul este ca majorarea dobânzii să vină mai devreme decât se estima.

"Deşi pandemia este acum mai mult sau mai puţin sub control, alte efecte negative încetinesc ritmul redresării zonei euro: perturbările din lanţurile de aprovizionare nu au dispărut, iar preţurile ridicate ale energiei afectează de asemenea creşterea", susţine Peter Vanden Houte, economist şef la ING.

Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să facă faţă perspectivei ca inflaţia să depăşească ţinta deja majorată a BCE, deschizând calea pentru oprirea programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) în martie.

BCE, care intenţiona în decembrie să ia o decizie privind viitorul PEPP, se aşteaptă la atenuarea inflaţiei în 2022-2023, după creşterea din acest an, în urma redresării economiei în urma pandemiei. Dar conversaţiile cu membri ai Consiliului guvernatorilor, sub protecţia anonimatului, au arătat că mulţi dintre ei, dacă nu majoritatea, susţin că noile previziuni privind inflaţia în zona euro (2,2% în 2021, 1,7% în 2022 şi 1,5% în 2023) sunt prea scăzute.

Citește și BCE, semnal de alarmă: Atenție la riscurile provocte de inflația ridicată

Perturbările din lanţurile de aprovizionare, care durează mai mult decât se estima, deficitul de angajaţi, banii investiţi în economie de persoanele private şi măsurile de stimulare ale BCE ar putea duce la creşterea inflaţiei. Un nivel mai ridicat al inflaţiei ar putea determina BCE să oprească programul achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie conform programului, în martie 2022, deşi dezbaterea e abia la început.

Unii oficiali ai BCE ar prefera majorarea programului de achiziţionare de active (asset purchase programme - APP), de exemplu la 40 miliarde de euro pe lună, faţă de 20 miliarde de euro pe lună în prezent. "Credem că majorarea inflaţiei este în mare parte tranzitorie", susţin sursele.

La şedinţa din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunţat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...


pixel