Efecte vaccin anti-COVID-19. BioNTech, adusă în fața instanței de judecată
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Firma de avocatură susține că există deja aproape 250 de dosare
Firma de avocatură susține că există deja aproape 250 de dosare
Este posibil să fie primul dintr-un lung șir de confruntări cu justiția. 

Procesul intentat de o femeie din Germania împotriva companiei BioNTech începe luni. Reclamanta solicită despăgubiri de cel puțin 150.000 de euro pentru presupuse efecte secundare ale vaccinului produs de laboratorul farmaceutic împotriva COVID-19, precum și despăgubiri pentru prejudicii materiale nespecificate. 

Potrivit firmei de avocatură Rogert & Ulbrich, femeia, al cărei nume nu este divulgat, s-a confruntat după vaccinare cu dureri în zona superioară a corpului, umflături ale extremităţilor, oboseală şi tulburări de somn. 

Unul dintre avocații care o reprezintă pe reclamantă a declarat că intenţionează să conteste în instanţă concluzia autorităţilor de reglementare ale Uniunii Europene şi pe cea a organismelor germane de evaluare a vaccinurilor conform cărora vaccinul BioNTech are un profil risc-beneficiu pozitiv.

Legea farmaceutică germană prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt obligaţi să plătească despăgubiri pentru efectele secundare numai dacă "ştiinţa medicală" arată că produsele lor provoacă un prejudiciu disproporţionat în raport cu beneficiile sau dacă informaţiile de pe etichetă sunt greşite.

Conform Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), vaccinul Comirnaty de la BioNTech, cel mai utilizat în lumea occidentală, este sigur, existând un risc foarte mic de miocardită şi pericardită, două tipuri de inflamaţii la nivelul inimii, în principal în cazul bărbaţilor tineri.

Până în luna mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane rapoarte spontane privind efecte secundare suspectate, ceea ce înseamnă aproximativ 0,2 la fiecare 100 de doze administrate. În Spaţiul Economic European (SEE), unde intră cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au fost administrate circa 768 de milioane de doze de vaccin. 

După cum notează, în acest context, agenția Reuters, nu este clar cine ar putea plăti cheltuielile de judecată sau despăgubirile dacă reclamanta câştigă procesul. Potrivit unor surse, unele dintre acordurile de achiziţie încheiate între UE şi producătorii de vaccinuri, inclusiv BioNTech-Pfizer, conţineau derogări de răspundere totală sau parţială atât în ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, cât şi eventualele compensaţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...


pixel