Efectele deciziei BNR. Românii vor plăti rate mai scumpe chiar și cu 100 de lei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O posibilitate de a rezolva o problemă
O posibilitate de a rezolva o problemă
Banca Națională a României a anunțat că indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat la 1,86% pe an. Ce înseamnă acest lucru. 

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a ajuns la 1,86% pe an. Acest indice este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor BNR.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat prima dată, pe 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Această creștere este importantă, pentru că aduce un plus de 100 de lei la ratele românilor lună de lună. O măsură care se aplică începând cu 1 aprilie

Potrivit statistilor BNR, sunt aproape o jumătate de milion de români care au restanțe de mai mult de 30 de zile la plata creditelor. 

Analiștii de la FinZoom au făcut câteva calcule pentru o mai bine înțelegere. Astfel, pentru un credit de 250.000 lei pe 30 de ani, cu dobândă variabilă = ROBOR 3M + 3.5%, în condițiile în care indicele ROBOR 3M are valoarea de 4.59%, rata ajunge la 1.850 de lei. 

Pentru creditele dependente de ROBOR:
 
- față de acum trei luni rata a crescut cu aproximativ 17% (271 lei).
- față de acum un an rata a crescut cu aproximativ 35% (482 lei)

În același timp, dacă în martie 2021, când indicele IRCC era de 1,17%, un român avea o rată lunară de 1292, în aprilie 2022 el va plăti 1398 de lei, în condițiile în care indicele URCC a ajuns la 1,86% pe an. Iar dacă acest indice va urca la 2,5%, rata va crește la 1499 lei.

Citește și Cursul valutar, între două provocări: inflația și incertitudinea (Analiză)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel