Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile de la furnizorul cheie Ucraina, a avertizat vineri Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, transmite Reuters.
Aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă patru-şase săptămâni. "Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori", se arată într-un comunicat al FEDIOL.
Organizația adaugă că producătorii din UE încearcă să compenseze impactul războiului transferând pe piaţa alimentară volume limitate de ulei de floarea soarelui destinat pentru biomotorină combustibilă.
"Nu mai iese nimic din Marea Neagră în acest moment", a declarat Arlan Suderman, economist la StoneX. Porturile din Marea Neagră gestionează marea majoritate a exporturilor maritime de grâu și porumb din Ucraina și Rusia. "Primele de asigurare au crescut brusc" pentru a acoperi o navă care ia în primire într-un port ucrainean, a spus analistul. Un armator, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că tarifele au crescut de 15 până la 30 de ori.
Citește și Nebunie pe piețe. Războiul SCUMPEȘTE tot. Grâu, porumbul, gazele, la prețuri RECORD
"Iar majoritatea țărilor nu vor să își asume riscul" de a trimite o navă pentru a încărca în Marea Neagră, deoarece unele nave au fost deja avariate de rachete, a spus el.
Dar răul nu se oprește aici, având în vedere că Ucraina este cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, cu consecințele de rigoare. Astfel, La Bursa din Chicago, uleiul de soia a ajuns, la închiderea cotațiilor de marți, la 76,90 cenți pe livră (aproximativ 450 de grame), în timp ce la Bursa din Kuala Lumpur, o tonă de ulei de palmier a fost cotată la 6.794 ringgit, adică 1.616 dolari. De la jumătatea lunii decembrie, prețul uleiului de soia a crescut cu 50%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...