Efectul covid-19? Cinci crize care s-au agravat în timpul pandemiei
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nori negri se adună deasupra diferitelor regiuni ale lumii
Nori negri se adună deasupra diferitelor regiuni ale lumii
Epidemia de coronavirus a prăbușit economia lumii și a lovit puternic în comerțul mondial. Bursele s-au prăvălit, antrenând pierderi uriașe pentru companiile cotate, fie ele mici sau mari. Nu au scăpat de acest adevărat tsunami declanșat de restricțiile impuse de marea majoritate a țărilor unde noul virus a făcut ravagii pentru a stopa răspândirea lui decât foare puține întreprinderi. Dar asta nu a fost tot. Pentru că nenorocirea numită SARS-CoV-2 a agravat mai multe conflicte internaționale.

China și SUA

Relațiile dintre cele două state nu eram dintre cele mai călduroase nici înainte de aparția noului coronavirus, când conflictul comercial dintre cele două puteri economice cauzase destule neplăceri, tulburase evoluția normală a burselor, cu efect pe piețele materiilor prime, în special pe cea a petrolului. Iar când lucrurile păreau să se domolească, după semnarea, la începutul acestui an, a unui prim acord comercial, tensiunile au reapărut cu și mai multă violență pe fondul acuzațiilor formulate, inițial de SUA, apoi și de alte țări, la adresa Beijingului, considerat vinovat de răspândirea noului coronavirus apărut într-o piață din Wuhan, nu departe de un laborator biologic.

Acum, președintele Donald Trump amenință să rupă acordul încheiat cu China, ceea ce înseamnă, de fapt, război comercial. La rândul ei, China a dat de înțeles că ar putea face mult rău Statelor Unite, fie prin vânzarea obligațiunilor americane deținute într-un volum uriaș de Banca centrală a Chinei, manevră cu urmări devastatoare pentru moneda SUA, fie prin sistarea tuturor exporturilor de metale rare, atât de necesare tehnologiilor avansate americane. Și sunt numai două dintre instrumentele pe care Beijingul le-ar putea arunca în joc. Pentru că, dacă Washingtonul instituie sancțiuni împotriva Chinei, așa cum a promis, Beijing va răspunde cu aceeași monedă. Și vor avea de suferit toate economiile lumii.

China și Taiwan

Între cele două părți nu mai există de mult armonie, iar pe durata epidemiei de coronavirus lucrurile s-au agravat. Reacția vehementă a Chinei la problema livrărilor de armament către Taiwan a determina Beijingul să ridice tonul la Franța, furnizoarea armelor, a agitat apele internaționale. Mai ales după ce s-a aflat că SUA vor să obțină din partea Organizației Mondiale a Sănătății aprobarea ca Taiwanul să devină, de sine stătător, observator în cadrul organizației.

China și Australia

Războiul comercial a afectat nu doar relațiile Chinei cu SUA, dar și pe cele cu Australia. Astfel, pe 19 mai, Beijing a introdus taxe vamale pentru o serie de produse importate din Australia, acuzată de dumping. În plus, Australia a cerut explicații Chinei pentru izbucnirea pandemiei, precum și inițierea unei anchete independente, care să stabilească dacă SARS-CoV-2 a scăpat din laboratorul din Wuhan sau nu.

Citește și Se apropie ”anarhia nucleară”! Unde se va ajunge. Expert german

Marea Britanie și UE

A treia rundă de negocieri angajate de Regatul Unit și UE după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu s-au soldat cu progrese notabile. Fiecare dintre părți încearcă să obțină o variantă de divorț cât mai bună pentru economia ei, dar rezultatul dezamăgește deocamdată. Un plus de dificultate a venit și din faptul că principalul negociatori al UE, Michel Barnier, a fost depistat pozitiv la coronavirus, iar acum se află în carantină în locuința sa din Franța.

SUA și Venezuela

Atentă cu precădere la informațiile legate de pandemia de covid-19, de eforturile cercetătorilor de găsi un leac împotriva virusului, de măsurile de relaxare și de multe altele, opinia publică a scăpat din vedere tentativa de lovitură de stat din Venezuela, pusă la cale de un grup de oameni veniți din străinătate. Persoanele au fost reținute, iar din declarațiile lor a reieșit că toți erau angajați ai firmei americane de protecție și pază Silvercorp. SUA resping acuzațiile, dar regimul din Venezuela insistă în acuzațiile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel