ELCEN ne anunță când se vor încălzi caloriferele
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Elcen a explicat ce și cum
Elcen a explicat ce și cum
Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit şi degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face faţă problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiţii în modernizare, atenţionează reprezentanţii Elcen, într-un comunicat.

"Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită adaptarea rapidă la modificări bruşte ale condiţiilor meteo exterioare. Am atras şi în alte rânduri atenţia asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparaţii şi modernizare, absolut esenţiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, şi la o creştere explozivă a pierderilor în reţea, cu consecinţe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde şi căldurii către consumatori", precizează societatea.

Potrivit sursei citate, dacă în 2016 pierderile raportate în reţea erau de 800 t/h, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.

"Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste momente reţeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare. Cerem scuze locuitorilor bucureşteni racordaţi la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă şi căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele", susţin oficialii Elcen.

Citește și Nicușor Dan anunță cum va compensa datoria către ELCEN

Aceştia menţionează că parametrii de funcţionare se vor îmbunătăţi gradual, astfel că, în următoarea perioadă, se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiţii corespunzătoare.

"E nevoie de modernizare şi există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investiţiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcţionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum şi flexibilitate crescută", se arată în comunicatul citat. Elcen este un jucător foarte important pe piaţa de energie electrică şi termică, parte componentă a Sistemului Energetic Naţional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel