Electrica, explozie a profitului net. Peste jumătate de miliard de lei la nivel de grup, după 9 luni

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Electrica, explozie a profitului net. Peste jumătate de miliard de lei la nivel de grup, după 9 luni
Electrica, explozie a profitului net. Peste jumătate de miliard de lei la nivel de grup, după 9 luni
Grupul Electrica a obţinut în primele nouă luni ale anului în curs un profit net consolidat de 534 milioane de lei, în creştere cu 462 milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare la 9 luni, date marţi publicităţii.

EBITDA consolidată a înregistrat o valoare de 1,104 miliarde lei, o creştere cu 629 milioane de lei comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021.

Veniturile operaţionale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului 2022, au înregistrat o valoare de 10,221 miliarde lei, în creştere cu 5,061 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile din furnizarea de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 1,886 miliarde lei, în principal din efectul net al creşterii preţurilor de vânzare pe piaţa cu amănuntul cu 54% şi al reducerii cu 9% a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul. Veniturile din subvenţii sunt în valoare de 2,063 miliarde lei, înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 şi pentru diferenţele din anul 2021.

De asemenea, veniturile din distribuţia energiei electrice au crescut cu 536 milioane lei, influenţate pozitiv de majorarea tarifelor de distribuţie la 1 ianuarie 2022, în medie cu 8,6% comparativ cu 2021, urmată de creşterea medie a tarifelor de distribuţie cu 20,3% la 1 aprilie 2022, comparativ cu primul trimestru din 2022, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%. Veniturile din producţia de imobilizări necorporale, în valoare de 780 milioane lei, sunt înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021 şi reprezintă capitalizarea costului suplimentar cu achiziţia energiei electrice realizate în anul 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT) faţă de costurile incluse în tarifele aprobate de ANRE pentru anul 2022.

În primele 9 luni ale acestui an, Grupul a înregistrat o performanţă bună pe segmentul de furnizare, realizând un profit net de 239 milioane lei şi EBITDA pozitivă de 327 milioane lei (30 septembrie 2021: pierdere de 23 de milioane lei şi EBITDA negativă de 18 milioane lei), în principal ca urmare a creşterii veniturilor pe fondul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice, coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziţia energiei necesare pentru revânzare şi de control al costurilor operaţionale.

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul înregistrat în primele 9 luni reprezintă un profit net de 314 milioane lei, un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub formă de venituri din producţia de imobilizări necorporale în valoare de 780 milioane lei pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 30 septembrie 2022.

"Prin costuri suplimentare se înţelege valoarea determinată ca diferenţă între preţul de achiziţie a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic faţă de preţul de achiziţie ex-ante recunoscut de ANRE, înmulţită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT)", precizează compania.

De asemenea, ca urmare a OUG 27/2022, tarifele de distribuţie au înregistrat o creştere începând cu 1 aprilie 2022 pentru a acoperi costurile suplimentare aferente CPT din anul 2021, estimate la o valoare de 363 milioane lei. Astfel, începând cu T2 2022, pentru operatorul de distribuţie din cadrul Grupului (DEER), tarifele au crescut cu aproximativ 28%, în medie, comparativ cu anul 2021. Implicit, veniturile din distribuţia de energie electrică sunt mai mari, acoperind astfel diferenţa dintre preţul recunoscut în tarife şi cel realizat în anul 2021, cu impact favorabil în performanţa operaţională pentru segmentul de distribuţie.

Creşterea EBITDA este determinată, în principal, de capitalizarea CPT.

"Tarifele aplicabile începând cu 1 aprilie 2022 nu se vor mai modifica până la data de 1 aprilie 2023", dă asigurări Electrica.

Evoluţia principalilor indicatori în primele 9 luni ale anului 2022 mai arată un volum de energie electrică distribuită redus cu 3,2%, comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021, un volum de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul în scădere cu 9% şi venituri din producţia de imobilizări necorporale în valoare de 780 milioane lei, reprezentând capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică în vederea acoperirii CPT.

Veniturile din subvenţii al 9 luni au fost în valoare de 2,063 miliarde de lei, reprezentând valori aferente cererilor de decontare, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Cheltuielile operaţionale au crescut, în principal, ca urmare a majorării preţurilor la energia electrică, ponderea cea mai mare fiind înregistrată la costul cu energia achiziţionată în scopul revânzării, pentru segmentul de furnizare.

Grupul Electrica a distribuit, în primele 9 luni ale anului 2022, aproximativ 13,4 TWh (scădere cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021) către un număr de aproximativ 3,85 milioane de utilizatori.

În primele nouă luni ale anului 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 6,4 TWh (reducere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021) la aproximativ 3,51 milioane de locuri de consum.

"Dacă rezultatele înregistrate la nivelul Grupului Electrica în prima jumătate a anului au fost marcate semnificativ atât de contextul extern, cât şi de modificările cadrului de reglementare autohton, la finalul celor 9 luni ale lui 2022 ne bucurăm să putem observa că eforturile depuse de întreaga echipă se reflectă în rezultatele pozitive obţinute, în special în condiţiile în care provocările din piaţa de energie au continuat. (...) Mai mult decât atât, ne-am menţinut rolul de companie responsabilă faţă de angajaţii, clienţii, acţionarii şi partenerii noştri şi, pe lângă asigurarea unor perspective solide de dezvoltare a companiilor din cadrul Grupului, am reuşit să răspundem rapid şi să ne adaptăm la provocările care au continuat să apară. Ca urmare a tuturor acestor eforturi, la finalul celui de-al treilea trimestru al anului, valorile celor mai importanţi indicatori financiari ai Grupului Electrica sunt peste cele ale perioadei similare de anul trecut: valoarea profitului net consolidat a depăşit-o pe cea înregistrată în 2021 cu 462 milioane lei, ajungând la 534 milioane lei, EBIDTA a avut o creştere cu 629 milioane lei, ajungând la 1.104 milioane lei, iar veniturile operaţionale au crescut cu 5.061 milioane lei, la valoarea de 10.221 milioane lei. Aceste rezultate, precum şi echipa puternică pe care o avem, ne fac să fim încrezători în strategia de business pe care am adoptat-o la nivelul Grupului şi în deciziile asumate şi vom continua să urmărim obiectivele de dezvoltare sustenabilă a tuturor palierelor de business, în paralel cu menţinerea unui grad ridicat de rezilienţă în faţa viitoarelor provocări", a declarat directorul general al Electrica, Alexandru Chiriţă.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Electrica oferă servicii la aproximativ 3,85 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels

pixel