Ședință de Guvern, 14 mai. Decizii importante privind banii românilor
Proiectele de acte normative...
Azi, Electrica Furnizare transmite într-un comunicat de presă că: ”Respectă legea, punând pe primul loc protejarea clienților, stornarea și recalcularea facturilor aferente consumului din lunile noiembrie și decembrie 2021”.
Conform rezultatelor financiare publicate de companie, Grupul Electrica a obținut, în primele nouă luni din 2021, un profit net consolidat de 72 milioane RON, față de 396 milioane RON în aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea a fost generată, în principal, de creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția de energie electrică.
În comunicatul companiei se mai spune că Electrica Furnizare a depus eforturi majore, deși cu impact negativ în rezultatele financiare pentru primele 9 luni ale anului 2021, pentru a-și păstra angajamentele față de clienții săi, menținând prețurile din ofertele acceptate de către aceștia pe parcursul anului trecut, chiar dacă prețul de achiziție a energiei de pe piețele angro a crescut cu aproximativ 400% în 2021 față de anul precedent.
Cine profită de creșterea prețului la gaze. Dumitru Chisăliță explică
Documentul emis de companie mai explică faptul că la momentul începerii perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare și compensare, aproximativ 99% din portofoliul de clienți casnici beneficiau deja de un preț sub cel plafonat, respectiv 1 leu/kWh, motiv pentru care, în lunile noiembrie și decembrie 2021, nu se încadrau pentru a li se aplica măsura plafonării. Totodată, aproximativ 700.000 de clienți nu au fost eligibili pentru a deveni beneficiari ai măsurii de compensare.
Compania mai spune că la momentul începerii perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare și compensare, aproximativ 99% din portofoliul de clienți casnici beneficiau deja de un preț sub cel plafonat, respectiv 1 leu/kWh, motiv pentru care, în lunile noiembrie și decembrie 2021, nu se încadrau pentru a li se aplica măsura plafonării. Totodată, aproximativ 700.000 de clienți nu au fost eligibili pentru a deveni beneficiari ai măsurii de compensare.
Și cu toate acestea ANPC spune că inspectorii au constatat că nu a fost aplicată plafonarea şi compensarea preţurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021. Totodată tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei, nu cuprinde consumul zilnic de referinţă, inclusiv marja de 10%; informările privind compensarea facturilor de energie electrica şi gaze naturale, transmise clienţilor, nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea; nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Bursa de Valori Bucureşti...
Ministrul Burduja a salutat...
Parteneriat strategic pentru...
Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...
Leul dă semne de stabilitate și...
Investiția, dezvăluită de...
Majoritatea republicană din...
Decizia vine în contextul...
Premierul interimar Cătălin...
China relaxează controlul...
Analistul economic Adrian...
Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...
La Bursa Metalelor de la...
Marți, șaptesprezece fonduri de...
Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...
Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...
Piața monetară din România a...
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...
ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...
România face un pas decisiv...
Dolarul încetinește ușor după...
Curtea de Conturi a finalizat...