Electrocasnicele se strică prea repede. Măsuri în toată Europa

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
PE dorește alte eguli pentru producătorii de electrocasnice
PE dorește alte eguli pentru producătorii de electrocasnice
Viața electrocasnicelor mari au o viață din ce în ce mai scurtă, lucru care nu se întâmplă doar în România. Fenomenul se manifestă și în celelalte țări iar Parlamentul European dorește să reglementeze acestă problemă.

Parlamentul european lucrează de anul trecut la o rezoluție pentru impunerea unor măsuri legate de durața de viață a produselor electrocasnice, electronice sau IT&C cât și a extinderii garanțiilor.

Parlamentarii europeni își doresc chiar ca producătorii să fie obligați să afișeze la vedere durata de viață a unui asemenea obiect.

"Parlamentul European îndeamnă Comisia să îmbunătățească încrederea consumatorilor: păstrând garanția legală de 24 de luni ca un prag minim peste care statele membre pot prevedea dispoziții naționale mai restrictive şi extinzând garanția legală de conformitate peste perioada minimă actuală de doi ani pentru familiile de produse consumatoare de energie şi introducând un prag minim de cinci ani pentru aparatele electrocasnice mari și bunurile mobile durabile în mod treptat, astfel încât întreprinderile să se poată conforma la aceasta", se arăta în propunerea înaintată încă de anul trecut.

Repararații în loc de achiziții

O altă modificare pe care parlamentarii europeni și-o doresc este acea a modului în care se pot efectua reparațiile. Aceștia vor ca reparațiile să fie încurajate, piesele defecte să poată fi înlocuite prin obligarea furnizorilor să pună la vânzarea respectivele piese. Mai mult, noile prevederi ar putea să ofere posibilitatea clienților să își repare singuri aparatele defecte în cazul în care aceștia doresc.

Citește și:

"Rabla pentru electrocasnice", blocat. Care este motivul

"Parlamentul încurajează reutilizarea pieselor de schimb pentru piața de ocazie și subliniază importanța de a investi în imprimarea 3D, pentru a crea piese la cererea profesioniștilor și a consumatorilor care doresc să își repare singuri bunurile, precum și de a încuraja difuzarea gratuită a planurilor acestor piese”, se mai spune în raport.

Programele software trebuie reglementate

Alte schimbări propuse se referă și la software-ul produselor: "Propunem definirea unui termen rezonabil de utilizare pe durata căruia furnizarea de actualizări de securitate privind sistemele de operare este obligatorie. Solicităm introducerea unui malus în cadrul contribuției ecologice în cazul în care actualizările de software necesare pentru funcționarea unui aparat nu sunt furnizate şi ca modularitatea componentelor, inclusiv a unității centrale, să fie încurajată prin standardizare, asigurând astfel actualizarea bunurilor".

Aceste măsuri vor fi foarte bine venite pentru consumatori în condițiile în care electrocasnicele se defectează mult prea repede, la numai câțiva ani de la achiziționare.

Necesitatea unor asemenea măsuri apare și în condițiile în care lumea modernă începe să facă eforturi pentru a diminua poluarea produsă de industrii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel