De ce secretul bateriilor verzi are culoarea albastră

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bateriile viitorului se bazează pe acest compus
Bateriile viitorului se bazează pe acest compus
Elementul cheie care stă la baza bateriilor viitorului a dat albastrul vibrant care a fost intens folosit de artiști plastici celebri precum Picasso sau Monet.

Albastrul de prusia, care este un pigment care a fost dezvoltat de un producător german de culori din Berlin la începutul secolului al XVIII-lea, este componenta cheie pentru bateriile verzi ale viitorului. Este vorba despre bateriile cu sodiu, care vor fi folosite în locul celor cu litiu și care vor fi destinate altor utilizări decât celei pentru  industria auto.

Bateriile cu sodiu sunt bateriile viitorului, iar acest pigment este excelent la stocarea ionilor de sodiu.

Bateriile litiu-ion au devenit omniprezente în ultimele trei decenii, acestea fiind folosite în smartphone-uri și vehicule electrice - inclusiv automobile de la Tesla și Volkswagen, precum și autobuzele de la BYD - și pentru a stoca energie regenerabilă din centralele solare sau eoliene. 

Chiar și așa, acestea nu sunt cea mai bună opțiune pentru toate aplicațiile potențiale, deoarece acordă prioritate densității energetice, ceea ce ajută mașinile să călătorească mai departe, față de longevitate sau stabilitate. Acest lucru lasă loc tehnologiilor alternative pentru a satisface o parte din cererea mondială de baterii care este în creștere.

Volkswagen, pe punctul de a depăși Tesla

Alternativele la litiu-ion care folosesc materiale precum zinc, vanadiu sau sodiu se dovedesc a fi potrivite pentru multe sarcini, în special stocarea staționară utilizată de utilități pentru a capta energie regenerabilă și a furniza energie electrică consumatorilor ore mai târziu sau pentru alimentarea turnurilor de telecomunicații și a industriilor la distanță site-uri precum mine. Sectorul este gata să crească, cu instalații anuale proiectate să crească de la 6 gigawatt-oră anul trecut la aproximativ 155 gigawatt-oră în 2030, potrivit datelor de la BloombergNEF, serviciul principal de cercetare al Bloomberg LP privind tranziția energetică.

Albastrul de prusiană, este rezultatul combinării sării de fier cu sarea de hexacianoferat - care, în primele rețete datând din anii 1720, implica aprinderea și fierberea amestecurilor de sânge uscat de bovine și produse chimice - oferă producătorilor de baterii avantaje cheie. Este ieftin și disponibil pe scară largă, iar proprietățile sale sunt bine înțelese. Cel mai important, structura sa chimică este ideală pentru electrozii bateriei, componentele care stochează și eliberează energie. Toți electrozii acționează ca niște bureți absorbind ioni și apoi eliberându-i atunci când sunt încărcați și descărcați. Cu toate acestea, albastrul prusian permite ionilor să treacă înainte și înapoi mai ușor decât alte materiale. Această calitate face ca electrozii să fie mult mai durabili decât electrozii pe bază de carbon și metal ai bateriilor litiu-ion, care se destramă în timp.

Bateria cu ioni de sodiu ieftină se reîncarcă rapid, adesea în câteva minute, și poate furniza rapid surse de energie. Este un set diferit de puncte forte decât cel al bateriilor litiu-ion, apreciate pentru capacitatea lor de a strânge cantități mari de energie în volume mici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel