Elena Cristian, semnal de alarmă despre economie: Va fi nevoie de decenii pentru a reveni la ceea ce era înainte de războiul din Ucraina
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian, analist economic, a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele dezastruoase ale războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina asupra economiei mondiale. 

"Economia Europei şi cea mondială suferă destul de mult. Sunt întârzieri foarte mari în livrări, industria de automobile are probleme foarte serioase. Cred că, dacă ne uităm la consecinţele economice, ne vom da seama că va fi nevoie de decenii pentru o revenire la ceea ce era înainte de acest război şi de aceste conflicte", a declarat Elena Cristian, luni, la România TV, în cadrul emisiunii lui Niels Schnecker.

Întrebată dacă toate aceste efecte care se întind pe toată planeta nu pot fi catalogate drept un război hibrid, Elena Cristian a răspuns: "Nu vreau să fiu prăpăstioasă şi să-i speriem pe oameni, dar tot ceea ce se întâmplă... să ne uităm la criza gazelor, la această nebunie economică, la restricţiile despre care se vorbeşte peste tot în lume. Dacă nici acesta nu este tot un fel de război, atunci cum am putea să-l traducem? Cum am putea să traducem tot ceea ce se întâmplă şi toate aceste strategii".

 

Citeşte şi: Important pentru pensionari. Elena Cristian a lămurit lucrurile privind creșterea acestor venituri

 

Elena Cristian, analist DCBusiness, a vorbit despre pensiile românilor și a comentat declarațiile ministrului Finanțelor. În privința discuțiilor legate de pensiile speciale și pensiile militare, Elena Cristian crede că este un subiect fals. 

”Eu cred că este o temă falsă, pentru ei, nu pentru noi, de a amesteca toate aceste pensii, pentru că așa vor scăpa să facă ordine în acest sistem. Pensiile aviatorilor, pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, cum se spune, sunt pensii ocupaționale, nu poți să le amesteci cu pensiile speciale ale parlamentarilor”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune RTV. 

Referindu-se la declarația ministrului Finanțelor, analistul DCBusiness a precizat că pensionarii trebuie să înțeleagă acest lucru, și anume că Adrian Câciu a spus ”că pensiile vor crește măcar cu erodarea puterii de cumpărare din semestrul al II-lea”. Cu alte cuvinte, pensionarii nu trebuie să-și facă ”speranțe de creștere cu întreaga rată a inflației pentru 2022, ci cu un procent mult mai mic decât rata inflației”, a subliniat Elena Cristian.

O nimica toată

Comentând declarația aceluiași ministru Câciu despre plafonarea/compensarea facturilor la energie, Elena Cristian a spus că "ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns în hohote. Sigur că ministrul Câciu dă din colţ în colţ de când a preluat acest mandat. Nu prea ştie să răspundă la întrebări şi îmi este greu să cred că atunci când a venit această ordonanţă la Ministerul Finanţelor pentru avizare, pentru că este o ordonanţă cu mare impact bugetar, nu s-au făcut nişte calcule. Acum înţelegem aşa. Că la 10 luni de la compensare/plafonare, pentru că ştim că a început din octombrie anul trecut, s-a mers pe o schemă trei luni, apoi a venit această schemă valabilă un an, timp în care către furnizori, atenţie, s-a plătit cam o treime din sumă, îşi dau seama că nu e vorba de un impact de 9 miliarde lei, ar fi de fapt 40 miliarde. Şi dacă se mai gândesc un pic, ar putea fi 20. Este ca şi cum am vorbi noi: "Ai bani de o cafea? Dă-mi şi mie o fisă/ Păi de câte ai nevoie? / Una, două...". Adică ce mi-e 40 miliarde, ce mi-e 20 de miliarde. O nimica toată. Din sursele mele şi din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Energiei, banii aceştia nu sunt. Trebuie să ia o decizie rapidă", a subliniat Elena Cristian la emisiunea Cheia Zilei. 

Intervenind în discuție, moderatorul Niels Schnecker a punctat că, de altfel, "nici nu au de unde să fie. Degeaba se laudă premierul cu faptul că deficitul e la 1,7. În realitate, BNR ne spune că estimarea pentru întregul an e la 6,7 din PIB. Ne împrumutăm la cel mai scump preţ din Europa", a amintit Schnecker. 

De sus în jos, de la dreapta la stânga

"Exact. Şi datoria publică e la aproape 50% din PIB, suntem la un nivel record al dobânzilor, şi s-au plătit în primele 4 luni 9 miliarde lei numai rostogolirea dobânzilor. Până la finalul anului, această rostogolire ar putea fi undeva la 30 miliarde lei. Sigur, noi ştim, pe cifre te uiţi cum vrei. De sus în jos, de la dreapta la stânga. Ei calculează încasări mai mari decât anul trecut. Pe mine mă interesează faţă de cum ai scris în buget cum stai, că bugetul l-ai construit anul ăsta, nu anul trecut", a completat Elena Cristian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel