Elena Cristian despre inflație: ”Dacă ne uităm pe cifrele date de INS, răul de abia acum începe!”
Autor: DCBusiness Team | 11 mai 2022, 13:51
Elena Cristian
Elena Cristian
Cele mai recente date INS arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.

În acest context, analistul Elena Cristian spune că: "Dacă ne uităm pe cifrele date de INS, răul de abia acum începe. Ce a fost până acum o să ni se pară foarte uşor. Preţurile vor mai creşte, toţi specialiştii spun asta, în lipsa unor măsuri clare ale Guvernului. Fac o paranteză... Guvernul nu poate, nu are viziune, e slab din punctul meu de vedere. Dar să se uite la ce au făcut alţii, să se inspire, că nu am inventat noi apa caldă. Haideţi să facem şi noi ce au făcut alţii”. 

Analistul a mai spus că: ”Decizia de ieri a BNR (n.r. majorarea dobânzii de referinţă) nu a fost una rea, spun eu. Chiar dacă a scumpit creditele, BNR a preferat să sacrifice un număr mai mic din românii cu credite, încercând să tempereze creşterea preţurilor. Asta a fost explicaţia deciziei de ieri, sper că acest lucru se va întâmpla în perioada viitoare” aopinat ELena Cristian și a continuat explicând și că: ”Acum vorbim de o creştere cu 85% a preţului la gaze, atenţie, după eliminarea subvenţiei, etc. Deci o creştere a ceea ce plăteşte omul! Nu vorbim de o creştere care include şi ce a dat Guvernul până acum”.

Citește și: Elena Cristian, mesaj pentru ministrul Finanțelor după decizia zilei privind dobânzile: Domnule Câciu, treziți-vă! Faceți ce făceați când erați analist

Elena Cristian a mai explicat că: ”Îmi este greu, aş vrea să am o reţetă să vă spun ce ar trebui să facem. Ar trebui să nu mai mâncăm. să nu ne mai spălăm, să nu mai stăm la căldură, să nu mai gătim, să nu mai mergem cu maşina, să nu mai mergem în vacanţă, ar trebui să nu mai facem nimic” și a punctat faptul că: ”INS-ul, odată cu inflaţia, ar trebui să dea şi evoluţia salariilor, să se vadă clar că salariile nu au crescut, pe alocuri au scăzut. Soluţia e la Guvern, doar că Guvernul nu e în stare să dea nişte vouchere de 250 lei la două luni", a conchis Elena Cristian la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe