Eliminarea indicelui de corecţie şi noi reguli de indexare a pensiilor. Anunţul preşedintelui Casei de Pensii, Daniel Baciu pentru seniori

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Dosar. Foto: Pexels.com
Dosar. Foto: Pexels.com
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, a acordat un interviu România TV în care a venit cu toate noutăţile legate de pensii: recalculare, modificare, pensia anticipată şi altele.

În ceea ce priveşte noua lege a pensiilor şi soluţiile pentru eliminarea inechităţilor în sistemul de pensii - oamenii care au aceeaşi vechime şi au lucrat în acelaşi sector au pensii diferite - preşedintele CNPP a spus:

"Actuala legislaţie a pensiilor care este în prezent in vigoare - vorbim de Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011 cât şi legislaţiile anterioare: Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001 - s-au adunat anumite inechităţi de-a lungul timpului din cauză că această lege - vorbim de Legea 263 - a fost modificată de foarte multe ori. Legea de fiecare dată, cu modificarea care a avut loc, a produs efecte pe viitor, neavând retroactivitate, astfel încât aceste beneficii care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari şi în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care nu au beneficiat.

Citeşte şi: Vouchere alimente. Când sunt încărcate cardurile cu tranşa 4 din 2023. În total, anul acesta mai trebuie virată suma de 750 lei

Deci noua legislaţie ar trebui să elimine în pricipal aceste inechităţi şi pot să vă spun nişte principii care sperăm a fi luate în calcul în noua lege a pensiilor: în primul rând mă refer la introducerea unei noi formule de calcul atât pentru pensiile noi care intră în plată, cât şi pentru pensiile aflate în plată. În primul rând această formulă de plată trebuie să elimine indicele de corecţie care a avut o menire când a fost înfiinţat, a fost foarte clar definit şi a funcţionat până în momentul când contribuţiile s-au mutat de la angajator la angajat, acolo trebuia ponderată formula indicelui de corecţie cu această schimbare, dar acest lucru nu a avut loc. În momentul de faţă coeficientul de corecţie este de 1,41 şi a beneficiat o anumită parte de pensionari, ceilalţi beneficiind de un indice de corecţie diferit. Şi aici s-au creat aceste inechităţi.

Prin noua formulă trebuie să se elimine aces indice de corecţie care creează şi în prezent aceste inechităţi.

Vorbim despre introducerea unor noi reguli de indexare a pensiilor. Este foarte important ca indexarea pensiilor să se facă previzibil, predictibil, să aibă nişte parametri foarte clar definiţi de către Institutul Naţional de Statistică, fie că vorbim despre rata inflaţiei, fie că vorbim despre salariul mediu brut pe economie. Trebuie să avem nişte parametri foarte clari când vorbim despre această indexare a pensiilor şi să se evite acele indexări ad-hoc şi practic aceste indexări să fie foarte clare şi foarte previzibile"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel