Analiză: Cum va fi afectată Europa de oprirea livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina
Vladimir Putin și premierul...
Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de informații privind intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face următoarele precizări:
MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.
Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.
În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.
În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani", atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Pensia de urmaș. Schimbările prevăzute în Legea pensiilor
Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.â
Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă.
În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor.
În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.
Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Vladimir Putin și premierul...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Comisia Europeană a transferat noi sume către ţările UE,...
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Liderul insulei răspunde la...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Coaliţia PSD - PNL - UDMR -...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Ungaria caută o soluție pentru...
Valoarea sprijinului acordat...