Elon Musk a reușit să sperie Pentagonul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk
Despre Elon Musk de acum știm că îi place să fie în centrul atenției iar atunci se așterne liniștea în jurul lui face sau spune ceva care să stârnească reacții iar atenția să se reîntoarcă asupra lui.

Mulți dintre noi am crezut că Elon Musk a furnizat Ucrainei servicii de internet din mărinimie... însă ne-am înșelat amarnic cu toții.

Musk s-a implicat în război la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Dar, potrivit unui nou profil realizat de Ronan Farrow și publicat luni în The New Yorker, el amenința în mod repetat că va tăia accesul Ucrainei la un instrument care a devenit crucial pentru succesul armatei sale. Miliardaru a menționat de mai multe ori că este în contact cu președintele rus Vladimir Putin, iar multe dintre mișcările lui Musk păreau orientate în beneficiul Moscovei.

"Elon vrea cu disperare ca lumea să fie salvată. Dar numai dacă el poate fi cel care o salvează", a declarat directorul general al OpenAI, Sam Altman, pentru Farrow, surprinzând perfect - și poate involuntar - complexul narcisist de salvator al lui Musk.

Și masca de salvator a căzut

Musk a fost de acord să înființeze o rețea națională de terminale de internet mobil, numită Starlink, în toată Ucraina. Aceasta ar ajuta la protejarea împotriva atacurilor cibernetice rusești și ar permite armatei ucrainene să mențină un contact constant în timp ce se află pe câmpul de luptă. Nimeni nu s-a gândit de două ori la faptul că Musk putea, de asemenea, să oprească accesul oricând avea chef.

La început, compania lui Musk, a furnizat internet gratuit. Dar, pe măsură ce războiul se prelungea, Musk a început să facă presiuni asupra Pentagonului pentru a începe să plătească. Cam în același timp, el a început să își exprime tot mai mult sprijinul pentru poziția lui Putin.

El a pledat pentru ca Statele Unite să negocieze cu liderul rus și a postat pe Twitter un "plan de pace" pe care susținea că l-a inventat. Planul respectiv presupunea cedarea unor porțiuni din Ucraina sub controlul Rusiei. Reid Hoffman, care a co-fondat PayPal împreună cu Musk, a declarat că fostul său coleg pare să fi "cumpărat ceea ce Putin vindea".

Între timp, în Ucraina, soldații au început să piardă conexiunea pe câmpul de luptă, forțând batalioanele să se retragă sau comandanții să meargă cu mașina în luptă doar pentru a fi în raza de acoperire radio. Oficiali americani și ucraineni au declarat pentru The New Yorker că au crezut că SpaceX a tăiat terminalele de internet în anumite zone, inclusiv pe marile câmpuri de luptă - inclusiv în Zaporojie, Harkov și Donețk.

Afirmațiile care au șocat Pentagonul

În timpul unei convorbiri telefonice din octombrie 2022 cu Colin Kahl, la acea vreme subsecretar de stat pentru politica de apărare la Pentagon, Musk a declarat că poate vedea "întregul război desfășurându-se" prin intermediul activității Starlink. "Asta a fost cu trei minute înainte ca el să spună: "Ei bine, am avut această conversație grozavă cu Putin"." a declarat Kahl pentru The New Yorker. "Și noi am fost ca și cum am fi spus: "Oh, Doamne, asta nu e bine".

În cele din urmă, Musk a fost de acord să mențină Starlink pe gratis, iar în iunie, Departamentul Apărării a anunțat că a ajuns la un acord cu SpaceX. Deși Musk a declarat în repetate rânduri că scopul său final este pacea, acțiunile sale contrazic această afirmație. Se pare, în schimb, că vrea să fie în centrul atenției și, poate, să câștige câțiva dolari pe parcurs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota

pixel