Elon Musk, dat în judecată pentru escrocherii cu monede virtuale

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk, SpaceX și Tesla Inc. sunt dați în judecată pentru o presupusa schemă piramidală în care s-a utilizat moneda virtuală Dogecoin.

Elon Musk, SpaceX și Tesla au fost dați în judecată pentru 258 de miliarde de dolari din cauza unor acuzații că cele trei entități fac parte dintr-o schemă de escrocherie pentru a susține criptomoneda Dogecoin.

Keith Johnson, "un cetățean american care a fost înșelat cu bani printr-o schemă piramidală cu moneda criptografică Dogecoin a inculpaților", l-a dat în judecată pe Musk și companiile sale, susținând că acestea constituie un grup infracțional specializat pe escrocherii pentru a umfla prețul Dogecoin.

"Inculpații pretind în mod fals și înșelător că Dogecoin este o investiție legitimă, când nu are de fapt nicio valoare", a declarat Johnson în plângerea sa, depusă joi la tribunalul federal din Manhattan.

Johnson încearcă să reprezinte un grup de persoane care au pierdut bani tranzacționând în Dogecoin începând cu aprilie 2019. El cere daune de 86 de miliarde de dolari, plus daune triple de 172 de miliarde de dolari, precum și un ordin care să îl blocheze pe Musk cât și companiile sale să promoveze Dogecoin și să declare că tranzacționarea Dogecoin constituie de fapt un joc de noroc în conformitate cu legislația din SUA și New York.

Musk nu a răspuns la solicitările de a comenta această infromație. Reprezentanții SpaceX și Tesla, precum și consilierul juridic al Tesla, de asemenea, nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor Bloomberg de a comenta.

Dogecoin se tranzacționa joi la aproximativ 5 cenți după ce a pierdut din valoare aproximativ 67% în acest an. Anul trecut urcase până la 74 de cenți după care s-a prăbușit.

Citește și: Musk, susținut de un investitor cu legături strânse cu Kremlinul

Oferta lui Elon Musk pentru Twitter Inc., a atras o mulțime de susținători de renume și de persoane importante din Silicon Valley dar și din alte părți ale lumii. 

O excepție de la regula Silicon Valley este o firmă de investiții cu sediul în Dubai, ale cărei active au crescut la peste 5 miliarde de dolari sub conducerea fondatorului său secret, Alexander Tamas, conform documentelor de reglementare și a persoanelor familiarizate cu această chestiune. Vy Capital - al cărei web site principal constă într-o singură pagină, fără adresă și fără detalii de contact - s-a angajat să aloce 700 de milioane de dolari pentru a finanța oferta lui Musk pentru rețeaua de socializare, devenind astfel al treilea cel mai mare investitor de capital extern în tranzacția care a atras bani de la miliardarul Larry Ellison și Sequoia Capital, arată documentele oficiale. 

Capacitatea Vy de a contribui la finanțarea uneia dintre cele mai mari achiziții din istorie - dacă aceasta va continua în ciuda unei dispute legate de conturile false - este demnă de remarcat pentru o firmă cu puține înregistrări publice care să arate sursele sale de finanțare sau natura investițiilor sale. Vy, al cărui angajament de capital în tranzacția de 44 de miliarde de dolari le-a depășit pe cele ale Brookfield Asset Management și Qatar, a susținut, de asemenea, companii precum Boring Co. a lui Musk și exchange-ul de criptografii ErisX, potrivit datelor PitchBook. 

Vy Capital este o firmă de risc fondată și condusă de Alexander Tamas, care a fost unul dintre principalii negociatori la DST Group, firma rusă de risc a lui Yuri Milner (cu "legături strânse cu Kremlinul"). Milner a fost director general și președinte al Mail.Ru și a devenit un nume cunoscut odată ce DST a început să scrie cecuri mari pentru startup-uri din SUA, în special cel de 200 de milioane de dolari pentru Facebook în 2009.

Tamas are o destul de lungă istorie a legăturilor cu investitori de renume. Înainte de a înființa Vy, a lucrat îndeaproape cu miliardarul ruso-israelian Yuri Milner, iar acum pare să cultive legăturile cu Musk. De asemenea, a investit bani în compania SpaceX a șefului Tesla Inc. și în Neuralink Corp. Potrivit LinkedIn, unul dintre analiștii lui Vy este în prezent Benjamin Birchall, fiul lui Jared Birchall, un consilier cheie al lui Musk. 

Un document din 2020 al companiei Vy Global Growth se spune că aceasta are active în administrare de peste 2 miliarde de dolari. Aceste active au ajuns la un nivel mai mult decât dublu de atunci și constau într-un număr limitat de fonduri cu aproximativ 1 miliard de dolari în bani de investit, potrivit unor persoane familiare cu operațiunile firmei. Printre susținători se numără mari fonduri de investiții americane, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece detaliile sunt private. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel