Elon Musk s-a răzgândit și nu mai vrea bani de la Pentagon pentru internetul din Ucraina
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Elon Musk spune că nu mai vrea bani de la Pentagon Foto: SpaceX
Elon Musk spune că nu mai vrea bani de la Pentagon Foto: SpaceX
Povestea sateliților Starlink ai lui Elon Musk și asigurarea internetului pentru trupele ucrainene în războiul declanșat de ruși ia o nouă turnură.

Elon Musk a declarat că va continua să finanțeze "gratuit" sateliții Starlink în Ucraina, după un conflict recent cu Departamentul american al Apărării privind costul desfășurării acestora.

Schimbarea vine la o zi după ce Musk a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX în Ucraina, susținând că operațiunea a costat compania sa 80 de milioane de dolari până în prezent. Pentagonul a răspuns confirmând că se află în discuții cu SpaceX, adăugând în același timp că SUA analizează alte opțiuni. 

"La naiba cu asta", a scris Musk sâmbătă pe Twitter. "Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei".

 

El a continuat cu un tweet către un urmăritor, spunând: "Chiar și așa, ar trebui să facem în continuare fapte bune".

Retragerea terminalelor StarLink ar priva Ucraina de un mijloc de comunicare cheie în lupta împotriva invaziei Rusiei. Pe lângă faptul că au ajutat forțele ucrainene pe teren, terminalele au susținut infrastructura din întreaga țară. 

Anterior, Musk a declarat că suma solicitată de SpaceX pentru a oferi Ucrainei un "avantaj major pe câmpul de luptă" este mai mică decât costul unui nou satelit GPS.

 

 

Elon Musk s-a plâns încă de săptămâna trecută că îl costă foarte mult asigurarea internetului în Ucraina prin rețeaua sa Starlink însă miliardarul omite să menționeze că o parte din cheltuieli sunt suportate de donatori ucraineni.

Pe Twitter a fost un schimb acid de mesaje între Musk și mai mulți oficiali ucraineni care au sfârșit prin întreruperea internetului exact în momente cheie când trupele ucrainene erau în pline operațiuni militare și ar fi avut nevoie că poată comunica eficient. 

După acest episod, Musk s-a confurntat cu un val de reproșuri iar în replică, omul de afaceri a spus că a fost nevoit să întrerupă internetul pentru că îi era teamă că terminalele ar fi putut fi interceptate de ruși.

Între Musk și Ucraineni s-au accentuat animozitățile după ce miliardarul a considerat oportun să își spună părerea personală despre ceea ce se întâmplă la ora actuală în Ucraina și că țara ar trebui să cedeze din teritoriul său rușilor pentru a obține pacea. Această afirmație a inflamat opinia publică din Ucraina cât și acelor care cunosc istoria acestei țări.

Citește și:

Elon Musk, amenințat de ruși: ”Trebuie să răspunzi!”

Elon Musk, CEO-ul Tesla, nu s-a temut niciodată să își înfrunte adversarii în mod public însă acum lucrurile s-au schimbat.

Când a început invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, Elon Musk a fost primul director executiv al unei multinaționale care a susținut Ucraina. Musk nu numai că a ales în mod clar Kievul, dar a trimis în Ucraina și terminalele Starlink, serviciul de conectare la internet prin satelit al companiei sale aerospațiale SpaceX. Starlink nu numai că le permite ucrainenilor accesul independent la internet, dar serviciul permite țării să păstreze legătura cu lumea exterioară. Starlink este utilizat în special în zonele bombardate de Rusia.

De asemenea, serviciul ajută autoritățile ucrainene în războiul comunuicațiilor împotriva Moscovei. Musk l-a provocat și pe președintele Putin, propunându-i un duel cu acesta pentru a pune capăt acestui război. Până la 6 mai, peste 3.150 de civili au fost uciși, nenumărate clădiri au fost bombardate. 

Dacă voi muri

Aproape 5,8 milioane de ucraineni, adică aproximativ 14% din populația țării, au devenit refugiați după ce au fugit în țările vecine.

Sprijinul acordat de Musk Ucrainei i-a adus critici din partea unor loialiști ai lui Putin, care l-au înjurat. Dar criticile par să se fi transformat acum în amenințări la adresa vieții miliardarului. Magnatul a și postat pe contul său de Twitter un mesaj din partea lui Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel