Pachetul de salvare de miliarde de franci elveţieni, intermediat duminică de SNB, autorităţile de reglementare şi Guvernul elveţian, a prevenit o criză sistemică, a afirmat la conferinţa de presă preşedintele SNB, Thomas Jordan.
Acesta a adăugat: "Dacă această soluţie nu ar fi funcţionat, Credit Suisse s-ar fi prăbuşit, cu consecinţe extreme pentru Elveţia, dar şi pentru economia globală".
"În ultimele săptămâni, am văzut o erodare reală a încrederii în sistemul bancar şi pentru a stopa acest fenomen aveam nevoie de altă soluţie în afară de lichidităţi", a explicat oficialul elveţian.
Acesta consideră că este vital ca preluarea Credit Suisse de către UBS să se realizeze cât mai lin posibil, pentru menţinerea stabilităţii financiare, iar următoarele două săptămâni sunt cruciale.
SNB se aşteaptă în 2023 la o creştere modestă a economiei elveţiene, de 1%, pe fondul perspectivelor globale nesigure, principalele riscuri fiind scăderea activităţii economice şi efectele negative ale turbulenţelor din sectorul financiar global.
Separat, Jordan a declarat într-un interviu acordat Reuters că nu crede că băncile au nevoie de mai multă lichiditate, iar actualele instrumente sunt "îndrăzneţe şi semnificative".
Joi a fost a patra majorare consecutivă a dobânzii de către SNB, în condiţiile în care rata inflaţiei s-a situat în februarie la 3,4%, iar ţinta SNB este de 0%-2%. De asemenea, nu sunt excluse noi majorări, a informat SNB, care este decisă să intervină pe piaţa valutară dacă va fi necesar.
În iunie, SNB a surprins pieţele, după ce a majorat dobânda la minus 0,25%, de la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015. Este prima creştere a dobânzii din septembrie 2007.
Citește și Credit Suisse: Pierderi grele pentru societățile de gestionare a activelor
Astfel, firma franceză de gestionare a activelor Lazard Frères Gestion și societatea americană Pimco au suferit pierderi de 142 de milioane de euro și, respectiv, de aproximativ 340 de milioane de dolari în urma preluării Credit Suisse de către UBS, care a dus la anularea anumitor titluri de creanță.
Operațiunea a antrenat anularea a 17 miliarde de dolari de titluri de creanță cunoscute sub denumirea de "CoCo" (pentru "Contingent Convertible"), denumite și "Additional Tier 1" sau "AT1", deținute de investitori profesioniști (bănci, fonduri).
Pe 14 martie, la începutul crizei de la Credit Suisse, când au apărut și s-au intensificat temerile unui eventual faliment, Lazard Frères Gestion deținea un total de 142 de milioane de euro din aceste titluri, după cum reiese din comunicatul trimis de companie agenției France Presse. O cifră care reprezintă doar 0,4% din totalul activelor gestionate de filiala băncii de investiții franco-americane Lazard.....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...