Elveția: Trenul devine element cheie în dezvoltarea turismului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O călătorie plăcută
O călătorie plăcută
Elveția poate "marca puncte" importante ca destinație de vacanță ușor "accesibilă cu trenul" în condițiile în care țara alpină se bazează pe o rețea feroviară extinsă. 

Elveția mizează pe transportul cu trenul pentru a-i readuce pe turiștii străini pe pârtiile de schi în această iarnă, sperând să depășească ușor nivelurile de dinaintea pandemiei, în ciuda inflației și a riscului de recesiune, a anunțat direcția de promovare a turismului intern. 

Pentru sezonul de iarnă, Suisse Tourisme, organismul mandatat de Confederația Elvețiană să promoveze turismul în această țară, își propune în special să atragă generația Z (persoane născute între 1996 și 2010) prin oferte specifice legate de călătoria cu trenul.

”Accentul este pus pe deplasări cu trenul din orașele europene", pachetele oferite includ abonamente de schi la preț redus pentru "cei care iau trenul", precizează Suisse Tourisme, care profită de dorința de a "ajunge la pârtii în cel mai sigur mod posibil".

În timpul sezonului estival, Elveția a beneficiat de revenirea turiștilor străini odată cu ridicarea restricțiilor sanitare. Cu toate acestea, numărul de înnoptări în hoteluri în perioada ianuarie-octombrie este în continuare cu 6% mai mic decât înainte de pandemia Covid-19. 

Suisse Tourisme mizează pe o revenire a turiștilor străini, recunoscând totodată că sezonul se deschide cu "provocări majore", de la costurile la energie, inflație, forța francului elvețian, temerile legate de recesiune, dar și schimbările climatice care riscă să scurteze sezonul de iarnă pentru turismul montan.

În rândul turiștilor francezi și germani, însă, "dorința de a călători este din nou palpabilă", notează Alexa Chessex și Jörg Peter Krebs, responsabili pentru piețele franceză și germană, citați în comunicat.

Citește și Elvețienii se pregătesc și ei de criza energetică și reduc temperatura din

Măsurile sunt primele dintr-un plan în patru etape, a anunțat miercuri consiliul municipal din Zurich într-o declarație oficială.

În cea de a doua se va reduce temperatura din interiorul clădirilor administrative la maximum 19 grade Celsius.

În timp ce aprovizionarea cu energie electrică și gaz a celui mai mare oraș din Elveția este în prezent sigură, consiliul a declarat că situația geopolitică înseamnă că trebuie să ia măsuri pentru a preveni eventualele penurii. 

În cazul în care vor apărea deficite de energie, guvernul federal elvețian va supraveghea a patra și ultima etapă a răspunsului, care va include cote sau opriri parțiale ale rețelei pentru a asigura aprovizionarea, a declarat orașul Zurich.

Elveția obține aproximativ 15% din energia sa din gaz, aproape jumătate din aceasta provenind din Rusia, acest lucru întâmplându-se înainte de invazia din Ucraina.

Cu toate acestea, electricitatea elvețiană este generată în principal din energie hidroelectrică. Guvernul elvețian a anunțat miercuri planuri pentru o rezervă de energie hidroelectrică pentru a consolida aprovizionarea cu energie și a ajuta la evitarea blocajelor spre sfârșitul iernii. 

Citește și: Cum este să trăiești în Elveția: Relațiile cu vecinii, o provocare pentru alții

Printre altele, Elveția este țara unde, în luna iulie, inflația a rămas stabilă, spre deosebire de majoritatea statelor lumii, unde inflația a continuat să crească. 

Cei mai mulți locuitorii acestei țări sunt în relații destul de distante cu vecinii lor. Cu toate acestea, au mare încredere în ei. În orice caz, așa reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Gottlieb Duttweiler și ale cărui rezultate au fost publicate miercuri. 

Potrivit studiului "Bună ziua vecinilor", doar 12% dintre repondenți au declarat că își cunosc foarte bine vecinii. În același timp, trei sferturi dintre participanții la sondaj au recunoscut că se simt în siguranță în cartierul lor și aproape niciunul dintre ei nu este nemulțumit de relațiile cu vecinii lor.

Această încredere se reflectă în gesturile de zi cu zi: 67% dintre oameni își ajută de bunăvoie vecinii, oferindu-le mâncare sau împrumutându-le un instrument, 48% le udă plantele și 26% au grijă ocazional de copii sau animale.

Relații distante 

Se pare însă că a ajuta nu este condiționat de natura relațiilor dintre oameni. Pentru că, în majoritatea cazurilor, elvețienii păstrează distanță față de cei care locuiesc în apropiere. Este vorba mai degrabă de o "conviețuire prietenoasă" decât de o "conviețuire activă". În general, elvețienilor nu deschid oricui ușa locuinței lor, nu prea merg în vizită și nici nu primesc vizite. Oricum, nu foarte des. Poate doar cu ocazii speciale. 

Contactele dintre vecini iau deseori forma unor gesturi mici, amabilități precum un zâmbet, un mic salut, atenția acordată celor mai vulnerabili, utilizarea atentă a spațiilor comune din interior și exterior.

Patru tipuri de vecini

Autorii studiului au identificat patru tipuri de vecini: cei distanți, care reprezintă aproape jumătate dintre repondenți (47%): aceștia nu doresc să fie deranjați sau să fie o povară pentru ceilalți. Dacă au nevoie de ceva, se ocupă singuri. Când este însă nevoie de ajutor, sar imediat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...

Crin Antonescu
Nicușor Dan
George Simion / FOTO: Facebook
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
O scădere semnificativă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

Țara vecină unde salariile vor crește substațial în 2025

Autoritățile au promis un plus de peste 9%.

Bitcoin / Foto: Freepik
Blackout /FOTO: Freepik
Analiză detaliată / FOTO: Freepik
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

Warren Buffett
iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Warren Buffett
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

pixel