Elvețienii au decis prin vot că seniorii lor merită 13 pensii pe an
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Seniori / FOTO: Freepik
Seniori / FOTO: Freepik
Un proiect de lege privind plata unei pensii în plus pe an a fost aprobat prin vot, în pofida costurilor ridicate pentru o țară cu o populație tot mai îmbătrânită.

Elvețienii, a căror populație îmbătrânită se confruntă cu un cost al vieții în creștere, a votat în favoarea celei de a 13-a pensii, potrivit rezultatelor aproape finale ale votului care a avut loc duminică.

Propunerea supusă la vot în această țară, susținătoare a democrației directe, a primit 58,2% din voturi și a obținut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene, condiție pentru a fi adoptată. Această propunere, care aliniază regimul pensionarilor cu cel al angajaților, care beneficiază în totalitatea lor de un al 13-lea salariu, a fost susținută de sindicate sub titlul „Traiește mai bine la pensie”. Susținătorii săi au subliniat costul ridicat al vieții, în special al locuințelor, în această țară, una dintre cele mai bogate din lume.

Compensarea costului ridicat al vieții

Pensiile lunare acordate de stat în baza contribuției sociale sunt limitate la 2.450 de franci elvețieni (2.570 de euro) pentru o persoană singură și 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit, într-o țară clasată în mod regulat printre cele mai scumpe din lume. În mediul urban, chiria pentru un apartament cu trei camere este de minim 3.000 de franci (3.150 de euro). O cafea costă mai mult de cinci franci. Inflația însă, nu a depășit 2,2% anul trecut.

„Ca peste tot, există o criză a puterii de cumpărare în Elveția. Nivelul de trai al pensionarilor se erodează”, a subliniat Pierre-Yves Maillard, președintele Federației Elvețiene a Sindicatelor (SGB), care a militat pentru votul „da”. Partidele de stânga au susținut inițiativa împotriva partidelor de dreapta și de centru. Guvernul și Parlamentul se s-au opus, la rândul lor.

Guvernul a anunțat că majorarea propusă va costa peste patru miliarde de franci elvețieni pe an și a avertizat că, în noile condiții, se va impune o majorare de taxe și însăși stabilitatea financiară a sistemului de securitate socială ar putea fi pusă sub semnul amenințării. 

Nicio creștere a vârstei de pensionare

S-a estimat, totodată, că modificarea propusă pentru toți pensionarii, indiferent de situația lor financiară, ar aduce doar beneficii sociale limitate. „Mulți pensionari vor primi o a 13-a plată chiar dacă nu au cu adevărat nevoie de ea”, au argumentat autoritățile federale. UDC, dreapta radicală și partidul de guvernământ al țării, a avertizat că această inițiativă „iresponsabilă” va epuiza sistemul.

Finanțarea celei de-a 13-a pensii se va dovedi cu atât mai problematică cu cât alegătorii au votat și împotriva unei ale propuneri, venită din partea aripii de tineret a Partidului Liberal, care vizează creșterea  treptată a vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani în următorul deceniu. 

Acest vot a avut loc la mai puțin de doi ani după ce alegătorii elvețieni au decis să majoreze vârsta de pensionare pentru femei de la 64 la 65 de ani, ca și pentru bărbați. 

Citește și Pensii 2024. Informaţii oficiale de la CNPP

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel