Elvețienii se pregătesc și ei de criza energetică și reduc temperatura din piscine

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Elvețienii au un plan in patru etape
Elvețienii au un plan in patru etape
Capitala bancară elvețiană, Zurich, va stinge iluminatul exterior al clădirilor publice și va reduce temperatura apei din piscinele interioare, în cadrul unei campanii de economisire a energiei.

Măsurile sunt primele dintr-un plan în patru etape, a anunțat miercuri consiliul municipal din Zurich într-o declarație oficială.

În cea de a doua se va reduce temperatura din interiorul clădirilor administrative la maximum 19 grade Celsius.

În timp ce aprovizionarea cu energie electrică și gaz a celui mai mare oraș din Elveția este în prezent sigură, consiliul a declarat că situația geopolitică înseamnă că trebuie să ia măsuri pentru a preveni eventualele penurii. 

În cazul în care vor apărea deficite de energie, guvernul federal elvețian va supraveghea a patra și ultima etapă a răspunsului, care va include cote sau opriri parțiale ale rețelei pentru a asigura aprovizionarea, a declarat orașul Zurich.

Elveția obține aproximativ 15% din energia sa din gaz, aproape jumătate din aceasta provenind din Rusia, acest lucru întâmplându-se înainte de invazia din Ucraina.

Cu toate acestea, electricitatea elvețiană este generată în principal din energie hidroelectrică. Guvernul elvețian a anunțat miercuri planuri pentru o rezervă de energie hidroelectrică pentru a consolida aprovizionarea cu energie și a ajuta la evitarea blocajelor spre sfârșitul iernii. 

Citește și: Cum este să trăiești în Elveția: Relațiile cu vecinii, o provocare pentru alții

Printre altele, Elveția este țara unde, în luna iulie, inflația a rămas stabilă, spre deosebire de majoritatea statelor lumii, unde inflația a continuat să crească. 

Cei mai mulți locuitorii acestei țări sunt în relații destul de distante cu vecinii lor. Cu toate acestea, au mare încredere în ei. În orice caz, așa reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Gottlieb Duttweiler și ale cărui rezultate au fost publicate miercuri. 

Potrivit studiului "Bună ziua vecinilor", doar 12% dintre repondenți au declarat că își cunosc foarte bine vecinii. În același timp, trei sferturi dintre participanții la sondaj au recunoscut că se simt în siguranță în cartierul lor și aproape niciunul dintre ei nu este nemulțumit de relațiile cu vecinii lor.

Această încredere se reflectă în gesturile de zi cu zi: 67% dintre oameni își ajută de bunăvoie vecinii, oferindu-le mâncare sau împrumutându-le un instrument, 48% le udă plantele și 26% au grijă ocazional de copii sau animale.

Relații distante 

Se pare însă că a ajuta nu este condiționat de natura relațiilor dintre oameni. Pentru că, în majoritatea cazurilor, elvețienii păstrează distanță față de cei care locuiesc în apropiere. Este vorba mai degrabă de o "conviețuire prietenoasă" decât de o "conviețuire activă". În general, elvețienilor nu deschid oricui ușa locuinței lor, nu prea merg în vizită și nici nu primesc vizite. Oricum, nu foarte des. Poate doar cu ocazii speciale. 

Contactele dintre vecini iau deseori forma unor gesturi mici, amabilități precum un zâmbet, un mic salut, atenția acordată celor mai vulnerabili, utilizarea atentă a spațiilor comune din interior și exterior.

Patru tipuri de vecini

Autorii studiului au identificat patru tipuri de vecini: cei distanți, care reprezintă aproape jumătate dintre repondenți (47%): aceștia nu doresc să fie deranjați sau să fie o povară pentru ceilalți. Dacă au nevoie de ceva, se ocupă singuri. Când este însă nevoie de ajutor, sar imediat. 

Un alt grup este reprezentat de vecinii "inspiraționali", care se angajează să fie toleranți, să cunoască oameni noi și să participe la acțiuni colective și care reprezintă aproape o treime din totalul vecinilor. Și, în sfârșit, mai puțin numeroși, sunt cei care construiesc relații și doresc să trăiască cu oameni care împărtășesc aceleași valori. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel