Bruxelles-ul a prezentat în această săptămână un plan privind instituirea treptată a unui embargou privind petrolul rusesc, ca parte a celui mai dur pachet de sancțiuni decise împotriva Rusiei din cauza războiului declanșat de aceasta în Ucraina.
Printre măsurile preconizate de UE figurează suspendarea tuturor achizițiilor de țiței rusesc, precum și interdicția pentru companiile de transport maritim cu sediul în statele membre ale UE de a manipula petrol rusesc. Propunerile sunt în curs de ajustare pentru a răspunde preocupărilor fiecărui stat membru în parte.
Grecia, Malta și Cipru au cele mai mari flote de nave dintre cele 27 de state membre ale UE și găzduiesc centre importante de gestionare a navelor.
"Este necesar să se țină cont de preocupările Greciei, Maltei și, bineînțeles, ale Ciprului în chestiunile specifice legate de sancțiuni", a declarat președintele cipriot Nicos Anastasiades.
Bune pentru unii, rele pentru alții
Anastasiades, care s-a întâlnit anterior cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, a declarat că aceasta este o "poziție comună" a ambelor părți.
"Amândoi suntem lămuriți. Suntem împotriva invaziei rusești și, bineînțeles, în favoarea sancțiunilor. Dar aceste sancțiuni trebuie să fie țintite, nu selective, servind unele state membre și lăsându-le pe altele expuse", a declarat Anastasiades.
Citește și Polonia are toate dovezile, rușii nu mai au scăpare!
Un oficial guvernamental grec a declarat că discuțiile de la Bruxelles sunt încă în desfășurare și că Atena va respecta orice decizie comună.
Propunerea reformulată vineri de executivul UE sugera o tranziție de trei luni înainte de a interzice serviciilor de transport maritim din UE să transporte petrol rusesc, în loc de o lună, pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Grecia, Malta și Cipru cu privire la industriile lor maritime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...