Bursa de Valori Bucureşti dă semne de revenire. Cifrele zilei
Bursa de la Bucureşti a închis...
Cu toate acestea, agenția a declarat că este optimistă că sateliții care vor fi lansați în curând în acest scop ar putea contribui la îmbunătățirea monitorizării și a transparenței în ceea ce privește emisiile de metan, informează Reuters.
Metanul este gazul cu efect de seră responsabil pentru aproximativ o treime din creșterea temperaturilor globale de la revoluția industrială încoace.
"Emisiile provenite din exploatarea combustibililor fosili rămân la un nivel inacceptabil de ridicat", a declarat economistul șef al AIE pentru energie, Tim Gould, deși a adăugat că anul 2024 ar putea marca un "punct de cotitură".
Producția și utilizarea combustibililor fosili au emis anul trecut în atmosferă peste 120 de milioane de tone de metan, potrivit raportului - o ușoară creștere față de 2022. Emisiile de metan s-au menținut în jurul acestui nivel din 2019, potrivit Global Methane Tracker al AIE.
Emisiile de metan provenite de la infrastructura energetică pe bază de combustibil fosil a crescut cu 50% în 2023, comparativ cu 2022, potrivit raportului. Un eveniment super-emițător, detectat de sateliți, a fost explozia unui puț din Kazahstan, care a durat mai mult de 200 de zile.
La summitul ONU privind clima de anul trecut, desfășurat la Dubai, aproape 200 de țări au convenit să reducă rapid și substanțial emisiile de metan, hotărârea adăugându-se la angajament anterior, luat de peste 150 de țări, de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până la sfârșitul acestui deceniu.
Zeci de companii petroliere s-au angajat în mod voluntar să reducă emisiile prin intermediul Parteneriatului pentru petrol și gaz metan al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Chiar și așa, țările și companiile continuă să raporteze în mod semnificativ mai puține emisii de metan din sectorul petrolului și al gazelor naturale decât cea mai recentă estimare a AIE. Această diferență va fi eliminată de noii sateliți de monitorizare.
La începutul acestei luni, un nou satelit de detectare a metanului, susținut de Google și de Environmental Defense Fund, a intrat pe orbită.
Agenția Spațială Europeană monitorizează deja emisiile de metan, dar noul MethaneSAT va oferi mai multe detalii și va avea un câmp vizual mult mai larg.
"2024 va fi un moment de cotitură pentru acțiune și transparență în ceea ce privește metanul", a declarat Christophe McGlade, șeful departamentului de aprovizionare cu energie al AIE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a închis...
Marcel Boloş, ministrul...
Grecia crește taxele pentru închirierile pe termen...
Compania Airbus intră şi ea în valul concedierilor,...
Guvernul a adoptat, miercuri,...
Banca Națională a României a...
OPEC+ pregătește noi măsuri pentru a stabiliza piața...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Ahold Delhaize anunță că...
Continuă campania de fraudă prin apeluri telefonice din...
O declarație în acest sens a...
Bursa de Valori continuă să...
Guvernul a adoptat, miercuri, 4...
În timp ce prețul aurului atinge recorduri istorice, argintul urmează un...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Deși indicele ROBOR rămâne sub valoarea de la începutul...
Carlos Tavares, fostul director general al Stellantis, a...
S-a redus, practic, diferența...
CEC Bank a acordat fermei Tu...
BVB a închis cu scăderi de...
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...