Enel, mesaj adresat clienţilor după anunţul privind plecarea din România. Ce trebuie să ştie toţi abonaţii
Autor: DCBusiness Team | 23 noi 2022, 09:55
Noi magazine ENEL
Noi magazine ENEL
Enel vine cu precizări pentru clienţii din România după anunţul privind planul de plecare a companiei din ţara noastră. 

“Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, este mesajul transmis de către reprezentanții Enel în România despre derularea activităților operaționale.

***

Motivul pentru care Enel a luat decizia de a pleca din România nu este cadrul legal, ci faptul că a ajuns într-o poziţie de unde nu mai poate creşte, a afirmat marţi Francesco Starace, CEO al Enel, într-o conferinţă de presă.

"Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am "saturat" spaţiul pentru investiţii în reţele şi am ajuns - mai mult sau mai puţin - într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere", a explicat Starace.

El a subliniat că motivul exitului nu este cadrul legal.

"Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai rău decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat", a spus Starace.

Potrivit acestuia, este un moment bun pentru a valorifica activele din România.

"S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo", a arătat şeful companiei italiene.

***

Enel SpA intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, transmite Reuters.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active - care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat compania.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească în următorii trei ani aproximativ 37 de miliarde de euro pe cele şase pieţe de bază: Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Enel a confirmat planurile de a nu mai avea emisii de dioxid de carbon până în 2040, trecând de la combustibilii fosili la o mai mare utilizare a regenerabilelor.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 - 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Directorul general Francesco Starace le-a spus analiştilor că Enel trebuie să revină la indicatori financiari mai normali, în contextul turbulenţelor de pe piaţa energiei. Totuşi, actualele preţuri ridicate ar trebui să ajute compania la cristalizarea valorii activelor din domeniul gazelor.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a scos în evidenţă importanţa independenţei energetice, a declarat Starace. El a citat extinderea fabricii de panouri solare din Sicilia ca un exemplu al independenţei energetice şi a adăugat că un proiect similar este evaluat în SUA.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,2 - 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 - 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 - 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe