Enel a vândut 50% din acțiunile diviziei de servicii de rețea
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Enel
Enel
Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat joi seara că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acţiunile diviziei sale de servicii de reţea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro, informează Reuters.

Această tranzacţie, care evaluează întreaga divizie Gridspertise la 625 de milioane de euro, face parte dintr-o strategie mai amplă a Enel destinată atragerii de investiţii de la parteneri pentru a dezvolta în comun afaceri în domeniile energiilor regenerabile, electrificării şi serviciilor.

Gridspertise, divizie care a fost înfiinţată anul trecut, are drept domeniu de activitate transformarea digitală a reţelelor electrice şi îşi oferă serviciile distribuitorilor de electricitate din Italia şi de peste hotare.

Tranzacţia ar urma să se încheie până la finele acestui an, după care Enel şi CVC vor controla împreună Gridspertise.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Citește și:

Cum se calculează factura la energie electrică de la 1 septembrie. Ioana Krekan (ENEL), informaţii pentru români

Ioana Krekan, manager Activare și Facturare ENEL, a explicat cum se calculează factura la electricitate de la 1 septembrie.

Cum se calculeaza factura la electricitate de la 1 septembrie

"Așa cum știm începând cu 1 septembrie avem o nouă schemă de sprijin, practic ordonanța precedentă a fost modificată, iar acum, prețul pe care clientul îl plătește este din nou raportat la consumul pe care acesta l-a avut în 2021, mai exact, pentru un client care a avut în 2021 un consum de până la 100kW/lună prețul pe care îl va plăti va fi de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, în schimb pentru un client care în 2021 a avut o medie de consum lunară între 100 și 300kWh, lucrurile se schimbă, față de ordonanța precedentă, în cazul acestei categorii de clienți vor plăti până la consumul de 255kWh prețul de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus. Ceea ce avem peste 255kWh se va plăti fie la prețul din contract, fie ca sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și toate celelalte tarife reglementate, am spus 'fie" deoarece se aplică 1 din cele 2, care este mai mic, practic care îl avantajează cel mai mut pe client.

Cum se calculează regularizările în special cele pe perioade mai lungi, la ce preț?

"Regularizarea consumului se consideră citirea reală din teren a operatorului de distribuție. Într-adevăr o factură de regularizare poate fi pe o perioadă mai lungă de timp, ce înseamnă mai lungă de timp? De la ultima citire de regularizare reală în teren a operatorului de distribuție până la cea din prezent. Această regularizare se poate întinde pentru o perioadă mai lungă, în cazul în care în această perioada mai lungă există modificări de preț, de condiții contractuale ale clienților, perioada aceasta va fi împărțită. Prețul aplicat va fi cel aferent perioadei din contract respective, asta înseamnă că dacă în momentul de față am o factură de regularizare pe o perioadă lungă de timp, nu înseamnă că prețul aplicat pe toată perioada va fi cel din prezent, nu! Această regularizare va fi împărțită pe luni și pentru fiecare lună se va aplica prețul pe care l-am avut în contract în perioada respectivă. Nu tarifăm, nu facturăm la prețul pe care îl avem astăzi valabil în contract. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel